Mosul under IS-kontroll på ubestemt tid

Den islamske staten (IS) legger ikke bare kirker i grus, men også moskeer som tilhører menigheter som ikke sverger til deres radikale fortolkning av islam. Bildet er fra området ved byen Samarra. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Den islamske staten (IS) legger ikke bare kirker i grus, men også moskeer som tilhører menigheter som ikke sverger til deres radikale fortolkning av islam. Bildet er fra området ved byen Samarra. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter at IS tok kontroll over irakiske Mosul, frykter befolkningen at de ytterliggående islamistene er kommet for å bli. En plan for å gjenerobre byen synes å være i det blå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om IS' frammarsj i Irak:

* 9. juni 2014: Den ytterliggående islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) angriper den irakiske millionbyen Mosul.

* 10. juni: ISIL tar Mosul og resten av Nineveh-provinsen etter at de irakiske regjeringsstyrkene i området går i oppløsning. Statsminister Nuri al-Maliki gir våpen til sivile som melder seg for å kjempe.

* 11. juni: Tikrit faller i ISILs hender.

* 13. juni: Sjiaenes øverste religiøse leder i Irak, storayatolla Ali al-Sistani, oppfordrer sine følgere til å kjempe mot ISIL.

* 29. juni: ISIL skifter navn til Den islamske stat (IS) og erklærer sin leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif.

* 2. august: IS innleder en offensiv mot det kurdiske området i nord. Flere tusen medlemmer av den kurdiske religiøse minoriteten jesidiene blir omringet på Sinjar-fjellet fram til desember.

* 8. august: USA innleder sin bombing av IS-kontrollerte områder i Irak.

* 14. august: Maliki må gå som statsminister og erstattes av Haider al-Abadi.

* 19. august: IS offentliggjør den første av en rekke videoer som viser utenlandske gisler som får strupen kuttet over.

* 22. august: Sjiamilits skyter 70 sunnier i en moske i Diyala-provinsen.

* 25. oktober: Statsminister Abadi kunngjør at regjeringshæren har vunnet en viktig militær seier i Jurf al-Sakhr-området nær Bagdad.

* 26. januar: Regjeringshæren erklærer at Diyala er «befridd». Dagen før kom det fram at sjiamilits skal ha drept 70 sivile i provinsen.

* 26. januar: IS offentliggjør videoopptak som viser at de ødelegger gjenstander i et museum i Mosul.

* 2. mars: Irakiske regjeringsstyrker innleder en offensiv for å gjenerobre Tikrit.

* 5. mars: IS offentliggjør videoopptak av at deres soldater raserer Nimrud.

* 31. mars: Abadi erklærer at Tikrit er gjenerobret. Regjeringsstyrkene plyndrer byen.

* 5. april: IS offentliggjør videoopptak av ødeleggelser i en annen oldtidsby, Hatra.

* 17. mai: IS inntar Anbar, hovedstaden i Anbar-provinsen. Sammen med erobringen av den syriske byen Palmyra noen dager senere er dette deres største militære seier på nær et år.

(Kilde: AFP)

Det var i Mosul at opprørsgruppen Den islamske staten (IS) erklærte et islamsk kalifat etter en lynoffensiv 10. juni i fjor.

Ett år senere lever mange av byens innbyggere i frykt. Kvinner er nødt til å gå med heldekkende plagg, skoler er forlatt, og motstandernes moskeer er sprengt i luften, ifølge videoopptak som BBC har fått tak i.

Innbyggere sier de er redde for å bli straffet på brutalt vis hvis de viser motstand mot IS' ekstreme fortolkning av islamsk lov. De sier også at de ytterliggående opprørerne allerede har gjort forberedelser for å kunne motstå en regjeringsoffensiv.

Henrettelser

Da IS ankom byen, var mange lettet over at de forhatte og stort sett sjiamuslimske sikkerhetsstyrkene flyktet hals over hode, samtidig som det ble slutt på de mange bilbombeangrepene.

I dag har mange opplevd å bli vitne til IS' offentlige halshogginger, steining og korsfestelser. Gruppen viser ingen nåde mot dem som ikke føyer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I min gate var det kanskje 50 hus. Bare én familie støtter Daesh (IS), sier en innbygger som ikke vil navngis, til nyhetsbyrået AFP.

– Men vi er redde for å snakke selv med venner, vi er redde for å være oss selv. Det er bare når du er lukket inne i hjemmet ditt med familien at du kan si det du mener, sier kilden.

Halvparten av Mosuls to millioner innbyggere antas fortsatt å befinne seg i byen. Ønsker de å dra, må de gi garantier for at de kommer tilbake. Det kan for eksempel være å oppgi navnet på en slektning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nedsyltet i gjeld

Materielt sett har også hverdagene blitt langt vanskeligere.

– Jeg har brukt alle pengene mine, lånt fra dem jeg kunne låne fra, og solgt min kones gull. Jeg var bedre stilt enn de fleste, men nå er jeg nedsyltet i gjeld, sier den samme kilden.

– Mange mennesker har gjort hva de har kunnet for å holde ut i et år – håp ga dem tålmodighet. Men kan vi gjøre dette i ett år til? Jeg vet ikke, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen innbygger sier at endringene nærmest er ubeskrivelige.

– De som var i militæret eller var dagsarbeidere, har ikke lenger noen inntekt ettersom det ikke finnes noen jobber lenger. De rike lever på oppsparte midler, de med lønn klarer seg så vidt, men de fattige er overlatt til Guds nåde, sier han til BBC.

Pessimisme

Utsiktene til at IS vil bli drevet ut av Mosul, ble ytterligere svekket da opprørsgruppa tok kontroll over storbyen Ramadi i en tre dager lang lynoffensiv i mai. Tapet var nedslående, både for regjeringen i Bagdad og den USA-ledede koalisjonen som forsøker å drive IS tilbake med luftbombing.

– Hele Mosul-operasjonen vil bli utsatt på ubestemt tid. Mosul er for stor til at man vil kunne lykkes på kort sikt, sier analytikeren Ayham Kamel, leder for avdelingen for Midtøsten og Nord-Afrika i Eurasia Group, ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig frykter byens mange sunnimuslimer at det vil være sjiamuslimske militssoldater som en dag erstatter IS. De er beryktet for hevnaksjoner mot lokale sunnimuslimer etter å ha drevet IS ut av Tikrit i april.

I Bagdad erkjenner den sunnimuslimske politikeren Salim al-Juburi at Mosuls innbyggere er redde for både IS og for hvem som kommer etterpå.

– Innbyggerne i Mosul må være trygge på at styrkene som kommer for å frigjøre dem, vil skape en bedre situasjon enn den de er i nå, forsikrer Juburi.