Amnesty opprørt over Badawi-dom

Ensaf Haidar er gift med bloggeren Raif Badawi som er dømt til tusen piskeslag og år i fengsel. Søndag ble dommen opprettholdt av Høyesterett i Saudi Arabia. – Hun er knust, sier en rådgiver i Amnesty.
Ensaf Haidar er gift med bloggeren Raif Badawi som er dømt til tusen piskeslag og år i fengsel. Søndag ble dommen opprettholdt av Høyesterett i Saudi Arabia. – Hun er knust, sier en rådgiver i Amnesty. Foto: Arno Burgi / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er utrolig opprørende at Saudi-Arabias høyesterett har valgt å opprettholde dommen mot bloggeren Raif Badawi, mener seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gjør ikke dialogen med Saudi-Arabia noe lettere, sier hun til NTB.

Det vakte sterke reaksjoner verden over da Badawi i fjor ble dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag for å ha «fornærmet islam». Søndag bestemte saudiarabisk høyesterett at dommen skal opprettholdes, melder den saudiarabiske avisen Okaz og BBC. Beslutningen kan ikke ankes.

– Hun er helt knust, sier Tin.

Håpet var at Saudi-Arabia ville la seg påvirke av den skarpe internasjonale kritikken av både dommen og menneskerettssituasjonen for øvrig i den styrtrike oljenasjonen. Også Norge har gjentatte ganger tatt opp situasjonen til Badawi med Saudi-Arabias myndigheter og bedt om at han løslates, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi vet at saudiarabiske myndigheter er sårbare for press. At Badawi ikke ble pisket etter den første runden, skyldtes reaksjonene, framholder Tin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun varsler at protestene vil fortsette.

– Amnesty, organisasjoner og politikere over hele verden som har reagert på dommen mot Badawi, må nå gå inn i en ny fase for å finne ut hvordan protestene videre skal organiseres. Vi må bli enda ett hakk mer taktiske og slagkraftige, sier hun.

– Det eneste som kan redde fanger som Badawi, er maksimal oppmerksomhet.

Det er ikke tillatt offentlig å praktisere andre religioner enn islam, og det er ingen åpning for andre gudshus enn islamske. Ateisme regnes som terrorisme.

Blasfemi, gudsfornektelse, heksekunst og mange andre forbrytelser straffes med døden, og hittil i år er allerede rundt 40 mennesker henrettet ved halshogging, ifølge Amnesty. (©NTB)