– En liten åpning for atomvarsleren Vanunu

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge åpner døren bittelitt på gløtt for asyl eller nødpass for den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu. – Vi vil vurdere det hvis det kommer en søknad, sier statsråd Vidar Helgesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at den israelske atomvarsleren Mordechai Vanunu nylig giftet seg med Kristin Joachimsen, professor ved Menighetsfakultetet i Oslo, åpner nå regjeringen for å legge ekstra press på Israel.

– Hvis Mordechai Vanunu eller hans kone ber om bistand, så vil vi vurdere det, svarte statsråd Vidar Helgesen i Stortingets spørretime i dag.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Joachimsen som sier hun i dag vil prøve å komme i kontakt med sin mann for å avklare dette.

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha røpet israelske atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times. Han ble løslatt i 2004, men fikk utreiseforbud.

Samme år søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

– Tilleggsstraff

Helgesen svarte på vegne av utenriksminister Børge Brende etter et spørsmål fra Liv Signe Navarsete om Norge kunne bistå med pass eller andre dokumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanunu ønsker å forlate Israel, etter å ha sonet ferdig sin straff. Det israelske rettsvesenet har ilagt mannen både ytrings- og bevegelsesrestirksjoner.

Les også: Vanunu giftet seg med norske Kristin

Dette sa Helgesen fortonte seg som en form for tilleggsstraff. Han sa Norge hadde bedt Israel om å ta humanitære hensyn i denne saken, selv om statsråden også understreket at det var opp til israelsk rettsvesen å oppheve restriksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navarsete fulgte opp sitt skriftlige spørsmål med å henvise til 262 juridiske eksperter som har påpekt at det vil kunne ha stor betydning hvis Norge ga Vanunu asyl eller nødpass, uavhengig av hva Israel måtte mene.

– Vi vil vurdere

– Det er den israelske dommen som hindrer Mordechai Vanunus utreise. Han har i den senere tid ikke anmodet om norsk bistand, men hvis Vanunu eller hans kone ber om bistand, så vil vi vurdere det, svarte Helgesen som opplyste at en eventuell søknad så ville bli behandlet av UDI «på vanlig måte».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk prest ble anholdt for å snakke med Vanunu

Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson, ga uttrykk for glede over dette og mente svaret ga en liten åpning for Vanunu å komme seg bort fra Israel.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å gjøre en forskjell, sa Navarsete som mente det ville vekke internasjonal oppmerksomhet hvis Norge ga atomvarsleren asyl eller nødpass - på tross av de israelske sanksjonene mot ham.