Aper foretrekker poteten kokt

Sjimpanser ville, i likhet med de fleste mennesker, valgt tilberedt mat fremfor rå om de hadde hatt muligheten. Foto: Handout (Reuters / NTB scanpix)
Sjimpanser ville, i likhet med de fleste mennesker, valgt tilberedt mat fremfor rå om de hadde hatt muligheten. Foto: Handout (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjimpanser er så intelligente at de foretrekker å spise maten sin tilberedt fremfor rå. Det viser en ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ble forbløffet over resultatene i et eksperiment blant aper i Tchimpounga-reservatet i Kongo-republikken.

Blant annet viste det seg at sjimpansene, som er menneskets nærmeste nålevende slektning, slett ikke må jafse i seg maten med én gang, men er villig til å transportere den fra A til B for å koke den først.

– Kunne laget mat

Apene har faktisk hjernekapasitet nok til å planlegge og forberede et måltid, selv om det betyr at de må vente med å stille sulten. Det eneste som hindrer dem i å koke maten selv, er manglende evne til å lage et bål.

– Hvis du stiller en varmekilde til rådighet, er sjimpanser i stand til å bruke den til å lage mat, sier utviklingspsykologen Felix Warneken ved Harvard-universitetet.

Funnene støtter teorien om at nettopp evnen til å lage mat akselererte menneskets utvikling. Tilberedt mat er lettere å fordøye, noe som bidro til at våre forfedres hjerner vokste betraktelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket forskerne

Eksperimentet er basert på ni studier med sjimpanser. Først fant forskerne ut at apene for de meste velger kokt mat fremfor rå, dersom de har muligheten til det.

I et av de neste forsøkene, for å undersøke om apene forstår konseptet bak tilberedt mat, laget forskerne en falsk «komfyr» av plast, hvor en bit kokt potet i var gjemt i bunnen.

Deretter ga forskerne sjimpansene en rå potetbit, slik at de kunne velge mellom å spise den umiddelbart eller bevege seg ned til den andre delen av innhegningen for å koke den. Til forskernes store overraskelse valgte over halvparten av dem den sistnevnte muligheten.

– Da én av dem gjorde det, trodde vi kanskje at denne apen var et geni. Men til slutt valgte over halvparten denne løsningen, sier Yale-forskeren Alexandra Rosati.