– Forkjølelsessår-virus kan behandle føflekkreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

En genmodifisert versjon av viruset som normalt forårsaker munnsår, har gitt lovende resultater som behandling mot hudkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Immunterapi

Mens virus og bakterier oppfattes som fremmed av immunsystemet, er kreftceller kroppens egne celler og avstøtes derfor ikke like effektivt av immunsystemet.

Dette gjør at immunsystemet i utgangspunktet har gitt tapt hos pasienter med langtkommet kreft fordi det tolererer kreften.

Immunterapi går ut på å bryte immunforsvarets toleranse mot kreft, slik at det oppfatter kreften som en infeksjon og dermed begynner å jobbe for å drepe kreftcellene.

Kilde: Kreftinformasjon.no

Munnsår eller forkjølelsessår er en hudinfeksjon forårsaket av Herpes simplex-virus.

Nå har et internasjonalt forskerteam gjort forsøk der de har genetisk endret viruset for å få det til å angripe kreftceller.

Det modifiserte herpesviruset er ikke skadelig for normale celler, men når det sprøytes inn i en svulst vil det dele seg og bidra til å motkjempe kreften, skriver BBC.

Resultater fra en fersk studie viser at behandlingen, som kalles T-VEC, kan forlenge overlevelsen til pasienter med føflekkreft, men det gjelder ikke alle melanompasienter.

Behandlingen som beskrives i Journal of Clinical Oncology er fremdeles på forsøksstadiet i fase tre, som betyr at den er testet på mennesker.

Den ferske studien, som er finansiert av Amgen som produserer behandlingen, involverte 436 pasienter fra 64 klinikker i USA, Storbritannia, Canada og Sør-Afrika som alle hadde føflekkreft (malignt melanom) som ikke kunne opereres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår studie viser at T-VEC kan gi signifikant, varig nytte for folk med melanom, sier professor Kevin Harrington, som ledet den britiske delen av studien, i en pressemelding.

Han forteller at det er sendt søknad til både amerikanske og europeiske legemiddelmyndigheter om godkjenning for å bruke T-VEC som behandling mot føflekkreft.

Les også: Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft

Hjelper immunforsvaret

Forskerne har endret viruset på tre måter: slik at det ikke lenger forårsaker forkjølelsessår, slik at det kun vokser i kreftcellene og slik at det blir attraktivt for immunforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den måten vil behandlingen ikke bare kunne drepe kreftceller i svulsten som behandles, men også spre seg med immunforsvaret for å angripe svulster andre steder i kroppen.

– T-VEC ligner ikke noen annen kreftbehandling, det er et levende genetisk modifisert virus som kan vokse i og drepe kreftceller. Samtidig gjør den genetiske modifiseringen slik at behandlingen stimulerer pasientens egen immunrespons mot kreften, sier Professor Kevin Harrington fra Institute of Cancer Research i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Se video øverst i artikkelen.)

En annen fordel med slik behandling er ifølge Harrington, som har ledet den britiske delen av studien, at den normalt har mindre bivirkninger enn cellegift.

Les også: Stor økning i kreft som kan forebygges

– Virus lovende som kreftbehandling

Det finnes allerede lignende immunterapi for hudkreft tilgjengelig i USA og Europa, men forskerne mener denne nye metoden kan være et godt tillegg til det som allerede finnes.

Om den blir godkjent, vil T-VEC dessuten være den første behandlingen som bruker virus til å bekjempe hudkreft.

– Vi tenker vanligvis på virus som fienden, men det er deres mulighet til å infisere og drepe menneskeceller som gjør dem så lovende som kreftbehandling, sier direktør for Institute of Cancer Research, professor Paul Workman, i en pressemelding.

Les også: - Frisører kan forebygge kreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan antagelig behandle andre typer kreft

Behandlingen har så langt vært lovende for visse former for hudkreft, men professor Richard Marais, som er direktør for Cancer Research UK og som ikke er involvert i studien, tror den også kan brukes til å bekjempe andre typer kreft.

– Det kommer antagelig til å virke mot lungekreft, kanskje tarmkreft og muligens kreft i bukspyttkjertelen. Men vi må selvfølgelig vente og se til man har gjennomført forsøk på disse kreftformene, sier han til BBC.

ABC Nyheter skrev nylig om norske forskere som utvikler en personlig kreftvaksine, for folk som rammes av aggressiv hjernekreft.

Les saken: – Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene