Norsk prest ble anholdt for å snakke med Vanunu

Her blir sokneprest Tor Øystein Vaaland arrestert i Øst-Jerusalem fordi han snakket med Mordechai Vanunu på en bokkafe. Foto: Privat
Her blir sokneprest Tor Øystein Vaaland arrestert i Øst-Jerusalem fordi han snakket med Mordechai Vanunu på en bokkafe. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da sokneprest Tor Øystein Vaaland tilfeldigvis snakket med atomvarsleren Mordechai Vanunu i Øst-Jerusalem, ble han brutalt anholdt av israelsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av april ble den norske presten Tor Øystein Vaaland anholdt i Øst-Jerusalem.

Soknepresten i Asker menighet hadde da brutt et forbud pålagt den israelske atomvåpen-varsleren Mordechai Vanunu.

– Politiet rykket inn tungt bevæpnet etter bare noen få minutter, sier Vaaland som tilfeldigvis traff Vanunu på en bokkafe.

I desember i fjor la generalmajor Eyal Eisenberg i israelske «Home Front Command» ned et forbud mot at Vanunu kan snakke med utlendinger i mer enn en halv time.

– Det var svært ubehagelig, men bare en mild bris i forhold til hverdagen for den ikke-isrealske befolkningen, sier Vaaland til ABC Nyheter.

– Absurd situasjon

Tor Øystein Vaaland har skrevet flere bøker om og fra området, og besøker jevnlig Israel og Palestina. Denne gangen ville han levere fra seg noen bøker til en bokhandel i den okkuperte delen av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her står Tor Øystein Vaaland på gata omgitt av tungt bevæpnede politistyrker. Foto: PrivatHer står Tor Øystein Vaaland på gata omgitt av tungt bevæpnede politistyrker. Foto: Privat

Mens han og en av eierne snakker om reisehåndboken «På stengte stier», blir Vanunu med på samtalen.

Og eieren spør da Vaaland om han vet hvem han snakker med.

– Jeg kjente han jo igjen, og sa at han vel ikke hadde lov til å snakke med meg. Vanunu svarte at det går nok bra - og så lo vi av den absurde situasjonen.

Vaaland sier at det var helt tilfeldig at de to skulle støte på hverandre inne på Educational Bookshop i Saladingata i Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På sin Facebook-side beskriver han hva som så skjedde da politiet stormet bokkafeen:

«...så rykket åtte-ti tungt væpnede politifolk inn i det lille lokalet. En av eierne ble dyttet over en bokhylle, mens Vanunu og jeg ble hentet ut, og snart dratt inn i to pansrede biler. Politimenn på hver side, med maskingevær skulle hindre meg fra å rømme... Ingen dialog, ingen info».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Traff Vanunu igjen

Arrestasjonen av Vaaland og Vanunu skjedde bare uker før den israleks varsleren giftet seg med teologiprofessor Kristin Joachimsen, slik ABC Nyheter kunne fortelle i forrige uke.

Les også: Vanunu giftet seg med med norske Kristin

Vaaland skulle levere noen bøker da han snakket med mannen som ble internasjonalt kjent etter at Israel kidnappet ham fra Italia, etter at Vanunu i 1986 avslørte atomvåpenprogrammet i Negev-ørkenen.

Etter tre timer på politistajonen, slipper Vaaland ut. De israelske politimennene sier at han ikke har gjort noe galt og ikke var en terrorist. De la samtidig skylden på Vanunu for den ubehagelige episoden.

Tor Øystein Vaaland går da tilbake til bokhandelen hvor han har parkert bilen.

Etter å ha forsikret seg om at alt sto bra til med eierne, møter han også Vanunu på vei ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sier til ham at jeg var lei meg for situasjonen, men det avviste han med at det ikke var jeg som var årsaken til dette.

– Gi ham opphold i Norge

Vaaland sier at Norge nå må gi Vanunu oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skulle vi gjort for lenge siden. Den tilleggsstraffen han stadig pålegges er ikke en såkalt rettsstat verdig, sier han om Israels grove krenkelser av menneskerettighetene i Vanunus sak.

– Men vi kan vel ikke vente av dagens regjering at de vil ytre et eneste kritisk ord mot Israel, selv om de burde det, sier han.

Den tidligere atomteknikeren Mordechai Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha røpet israelske atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times.

Han ble løslatt i 2004, men fikk utreiseforbud. Samme år søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete sa i forrige uke til ABC Nyheter at Norge burde gi ham oppholdstillatelse.

– Jeg synes Vanunu burde få komme til Norge, sa hun da.