19-åring døde av hjernehinnebetennelse

19-åringen døde på Rikshospitalet i Oslo, der han fikk behandling for hjernehinnebetennelsen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
19-åringen døde på Rikshospitalet i Oslo, der han fikk behandling for hjernehinnebetennelsen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 19 år gammel gutt fra Nittedal som festet med russen, døde av smittsom hjernehinnebetennelse. Venner og familie får antibiotika som forebyggende behandling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har mottatt budskapet med stor sorg, og våre tanker går nå først og fremst til guttens familie og venner, skriver Nittedal kommune på sin hjemmeside.

19-åringen døde på Rikshospitalet i Oslo, der han fikk behandling for hjernehinnebetennelsen.

34 blir behandlet

Kommunen fikk beskjed om 19-åringens tilstand torsdag. Samme dag hadde 34 personer fått en engangsdose med antibiotika.

– Det er familie og venner som sier de har vært i nær kontakt med 19-åringen. Det er venner som for eksempel sier de har vært i samme buss som ham eller gitt ham en klem, sier kommuneoverlege Tron Harald Torkilsen til NTB.

Ifølge TV 2 ble det først opplyst at 19-åringen var russ i år, men dette stemmer ikke. Gutten festet imidlertid sammen med russ fra Bjertnes videregående skole.

Kommunen har opprettet et kriseteam på den videregående skolen, der han feiret sammen med tidligere klassekamerater. Gutten gikk i år på skole et annet sted, ifølge Romerikes Blad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dekkes av vaksine

Ifølge Torkilsen var 19-åringen smittet av bakterien meningokokk type C, som de siste årenes vaksine mot hjernehinnebetennelse beskytter mot.

– Ungdom mellom 17 og 19 år er utsatt og bør la seg vaksinere. Dette er en aldersgruppe som lever tett inntil hverandre og ofte fester på en måte som svekker allmenntilstanden, sier kommunelegen.

Smittsom hjernehinnebetennelse spres gjennom nærdråpesmitte, som kyssing og deling av drikkeglass.

Fakta om hjernehinnebetennelse

  • Meningokokksykdom, eller smittsom hjernehinnebetennelse, er en alvorlig infeksjonssykdom som skyldes at bakterier kommer over i blodet.
  • Sykdommen er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere.
  • Overføring av smitte skjer via såkalt nærdråpesmitte, for eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.
  • Symptomer er i begynnelsen oftest uspesifikke, som influensalignende symptomer eller som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt.
  • Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående. Når det opptrer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra få dager til få uker etter det første.
  • Rundt 40 prosent av oss har meningokokker i halsen uten at vi blir syke, men en sjelden gang kan bakteriene trenge gjennom slimhinnen i halsen og formere seg i blodet.
  • Alle kan få sykdommen, men det er særlig barn under 5 år og ungdom mellom 13 og 20 år som blir rammet.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)