Styrer robotarm med hjernen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjerne-implantat fanger opp «intensjonen» om å styre robotarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny type hjerneimplantat merker en pasients ønske om å styre en robotarm, og kan gi nytt håp til mennesker som har blitt lamme eller har mistet kroppsdeler, sier forskere torsdag.

Erik Sorto (34) er «det første mennesket i verden som har fått et nevralt proteseapparat implantert i en del av hjernen der beslutninger fattes», heter det i en studie i tidsskriftet Science.

Se video av hvordan det fungerer øverst i artikkelen.

Sorto, som ble lam fra nakken og ned etter å ha blitt skutt som 21-åring, kan nå håndhilse, gripe en kopp og drikke fra den, og til og med spille «stein, saks, papir» med robotarmen.

Tidligere forsøk på å bruke slike hjerneimplantater for å kontrollere proteser har blitt plassert i en annen del av hjernen, som styrer bevegelse.

Les også: Se den enorme forskjellen før og etter robot-hånda

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikro-elektroder

Det nye forsøket ble gjennomført ved å plassere to mikro-elektroder i den delen av hjernen som behandler planlegging av bevegelser, som å rekke etter noe og gripe det.

– Når du beveger armen din tenker du ikke egentlig gjennom hvilke muskler som skal aktiveres og detaljene bak bevegelsen, som å løfte armen, strekke ut armen, gripe koppen, lukke hånden rundt koppen og så videre, sier forskergruppens leder Richard Andersen, professor i nevrologi ved Caltech.

– I stedet tenker du på målet for bevegelsen, for eksempel «jeg ønsker å løfte opp denne koppen med vann». I dette forsøket klarte vi å dekode disse intensjonene, ved å be pasienten om simpelthen å se for seg at han gjorde slike bevegelser i sin helhet, fremfor å bryte bevegelsen ned i sine mange små bestanddeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne robot-fisken skal spionere for USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mer flytende bevegelse

Resultatet er en mer flytende bevegelse enn de rykkvise bevegelsene man har sett i tidligere eksperimenter, sier forskerne. Sorto fikk hjerneimplantatet i 2013 og har øvd seg med det ved det nasjonale rehabiliteringssenteret Rancho Los Amigos siden den gang.

Her har han lært å styre robotarmen, som ikke er festet til kroppen hans. Han var i stand til å kontrollere armen ved første forsøk, omkring to uker etter hjerneinngrepet.

Videobilder forskerne har offentliggjort viser Sorto kontrollere en musepil på datamaskinen, drikke væske og «håndhilse» med armen.

Les også: Robot tar drittjobben

– Lett

– Jeg var overrasket over hvor let det var, sier Sorto, som er alenefar til to barn.

– Jeg spøker med gutta om at jeg vil være i stand til å drikke min egen øl, og klare å ta en slurk i eget tempo. Og når jeg vil drikke av den behøver jeg ikke be noen andre gi den til meg. Jeg savner den formen for uavhengighet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at dersom det var trygt nok, ville jeg virkelig like å stelle meg selv: Barbere meg, pusse mine egne tenner. Det ville vært fantastisk.

Forsøkene var et samarbeid mellom Caltech, Medisinskolen Keck School ved University of Southern California og rehabiliteringssenteret Rancho Los Amigos.

– Disse svært viktige tidlige kliniske forsøkene kan gi håp for pasienter med en rekke forskjellige nevrologiske problemer som har med lammelse å gjøre, slag, hjerneskade og til og med multippel sklerose, sier Christianne Heck, en førsteamanuensis som også har bidratt til studien.