Fire IS-ledere drept i amerikansk Syria-raid

President Barack Obama holdt tale for folket i går. Foto: NTB scanpix
President Barack Obama holdt tale for folket i går. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire ledere av ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) ble drept i den amerikanske bakkeoffensiven i Syria natt til lørdag, ifølge en aktivistgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag bekreftet Det hvite hus at IS' oljesjef Abu Sayyaf ble drept i angrepet i Deir al-Zor-provinsen øst i landet. Sayyafs kone Umm ble pågrepet.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble også ekstremistgruppas kommunikasjonssjef, nestlederen for forsvarssaker og en fjerde leder drept i angrepet.

Til sammen ble 32 IS-medlemmer drept, ifølge SOHR.

Les bakgrunn: USAs styrker på bakken i Syria

Skulle bare gå til luftangrep

Operasjonen var den første kjente aksjonen som involverer amerikanske spesialstyrker på bakken i Syria, bortsett fra et mislykket oppdrag i 2014.

Da USA startet luftangrep mot IS i Syria og Irak i fjor høst, sa president Barack Obama at det ikke ville komme på tale å sette inn bakkestyrker mot ekstremistgruppa.

Ifølge CNN, som først meldte om angrepet lørdag, ble de amerikanske styrkene fraktet inn i Syria med helikopter fra Irak. President Obama ga selv ordren om å gjennomføre aksjonen, ifølge Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Syria tok på seg ansvaret

Før nyheten om det amerikanske angrepet ble kjent lørdag, meldte syriske medier at syriske styrker hadde drept gruppas oljesjef og 40 andre opprørere. De brukte navnet Abu al-Taym al-Saudi, og omtalte ham som IS' «oljeminister».

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tok syriske myndigheter feilaktig på seg ansvaret for operasjonen amerikanske styrker utførte.

Ifølge Det hvite hus var aksjonen ikke koordinert med syriske myndigheter.

– Vi fortalte dem ikke om operasjonen. Vi har advart Assad-regimet mot å blande seg inn i våre aksjoner mot ISIL i Syria, sier Barack Obamas talsperson Bernadette Meehan. ISIL er en annen forkortelse for IS.

Det er likevel uklart om det også har vært andre sammenstøt i området. Senere søndag melder syrisk statlig TV at den syriske hæren har drept fem IS-ledere i angrep. De fem skal ha vært fra Saudi-Arabia, Tyrkia, Tsjetsjenia, Jordan og Irak.