64 tiltak for å hjelpe barn ut av fattigdom

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle barn skal ha mulighet til å delta i minst én fritidsaktivitet, mener regjeringen, som har laget en egen strategi mot barnefattigdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om barnefattigdom
• 8,6 prosent av alle barn i Norge under 18 år lever i en familie med vedvarende lav inntekt – en inntekt som er lavere enn 60 prosent av medianinntekten over tre år. Det tilsvarer 84.300 barn. Tallet har steget de siste årene.
• Barn med innvandrerbakgrunn utgjør over halvparten av alle barn i økonomisk utsatte familier. Større arbeidsledighet i innvandrerfamilier, lavere utdanningsnivå og dermed lavere lønn, er blant årsakene.

• At barnetrygden ikke har økt i takt med prisstigningen, er en annen årsak til barnefattigdom.
• Norsk forskning viser at det er sammenheng mellom dårlig familieøkonomi og lav kroppshøyde, overvektighet, atferdsproblemer, søvnvansker psykosomatiske plager og ADHD-diagnoser hos barna.

Kilde: «Barn som lever i fattigdom» – Regjeringens strategi 2015-2017.

Omgitt av alpinutstyr og redningsvester som lånes ut til barn i Oslo, lovet statsminister Erna Solberg 106 millioner ekstra kroner i revidert nasjonalbudsjett. De skal bidra til å utjevne forskjellen mellom fattige og rike barn.

FRIGO, Friluftssenteret i Gamle Oslo, er et eksempel på tiltak som regjeringen vil ha mer av. Regjeringen gir blant annet 10 millioner kroner mer til tilskuddsordningen som finansierer fritids- og ferieaktiviteter for barn.

– Vi skal sikre en bedre hverdag for barn og unge som vokser opp i fattige familier. Fattigdom er et sammensatt problem. Det er skambelagt, og et problem barn ofte skjuler for omgivelsene sine, sier statsminister Erna Solberg (H).

Strategien regjeringen la fram onsdag, inneholder 64 tiltak. Flere av dem er allerede satt i verk.

Samlet

Det var et topptungt lag som stilte for å legge fram planen. Alle de borgerlige partiene var representert ved sine partiledere, i tillegg til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Alle understreket at kampen for de fattige barna er noe som samler dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ett av de områdene hvor vi først møtte hverandre, de fire partiene. I engasjementet for å få på plass gode løsninger, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Trine Skei Grande (V) trekker fram gratis kjernetid til de fattigste familiene, og utprøving av gratis SFO, som viktige tiltak i strategien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun avviser at onsdagens lansering er et plaster på såret etter en trøblete periode for samarbeidet mellom de fire partiene.

– Politikk er diskusjon, konstaterer hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide medgir imidlertid at det er positivt at regjeringspartiene og de to sentrumspartiene kan legge fram en sak de er skjønt enige om.

– Jeg synes dette er en veldig god inngang til landsmøtet vårt i helgen, sier han til NTB.

Både Skei Grande og Hareide understreker at strategien bare er starten på et langsiktig løp som regjeringen har lagt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at vi trenger god kondisjon, og er nødt til å være utholdende, sier KrF-lederen.

Målrettet barnetrygd

Horne mener tiltakene som ble lagt fram vil gi barna en bedre hverdag.

– De vil føle seg inkludert. Vi må skape hverdagsopplevelser for hvert enkelt barn som lever i fattige familier og sikre at ikke fattigdom går i arv, sier hun.

Blant de 64 tiltakene varsler regjeringen at et utvalg skal se på støtteordningene til barnefamiliene. Utvalget skal særlig vurdere ulike modeller for omfordeling av barnetrygden, slik at den i større grad målrettes mot fattige, heter det i strategien. Om det betyr at mange foreldre nå vil miste den snaue tusenlappen de i dag får for hvert barn hver måned, kan ikke Horne svare på.

– Regjeringen har ikke konkludert, sier barneministeren.

Skei Grande går helhjertet inn for å gjøre støtteordningen mer målrettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kjempebra at regjeringen har en gjennomgang for å se om vi når dem som trenger det aller mest, sier hun til NTB.

Men Hareide er skeptisk.

– Det vil være et kutt som vil ramme alle barnefamiliene. Vi trenger barn og det er kostbart å ha barn. Barnetrygden har vært som en bærebjelke i vårt samfunn, sier han, men legger til.

– Jeg synes det er greit at vi ser på dette. Skal vi få bukt med fattigdomsproblemet, må vi også se på tiltak som ikke er enkle, sier han til NTB.