Dyrevernere jubler for landets første dyrepoliti

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) smilte om kapp med Dyrevernalliansen og NOAH da Norges første dyrekrim-gruppe ble lansert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dyrekriminalitet:
  • Mattilsynet mottok i 2014 7.290 bekymringsmeldinger om dyrs velferd.
  • 38 av sakene – bare 0,5 promille – ble anmeldt til politiet. I tillegg ble 365 dyrekrimsaker politianmeldt av privatpersoner.
  • I til sammen ti saker ble det tatt ut tiltale. Åtte endte med betinget eller ubetinget fengsel.
  • Regjeringen setter nå i gang et treårig prøveprosjekt med dyrepoliti i Sør-Trøndelag politidistrikt. Enheten får en etterforsker og påtalejurist og skal samarbeid tett med Mattilsynet.
  • Myndighetene ønsker at flere saker som omfatter vold og annen kriminalitet mot dyr, blir etterforsket og ført for domstolene.
  • Mattilsynet skal fremdeles ha hovedansvaret for å føre tilsyn med dyr.

– Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter, sa en fornøyd Listhaug da hun mandag presenterte Norges første dyrepoliti, et prosjekt Frp har kjempet for i en årrekke, foran et stort presseoppbud på Oslo politihus.

Der var også flere dyrevernere på plass. De nøler for én gangs skyld ikke med å gi honnør til Frp.

– Vi er utrolig glade. Dette har vi kjempet for i mange år, og Frp skal ha ros for å ha trukket lasset, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernsalliansen Live Kleveland til NTB.

Hardere lut

Men i første omgang vil Norges dyrepoliti kun bestå av tre personer ved Sør-Trøndelag politidistrikt, blant dem en fast etterforsker og en påtalejurist. De skal samarbeide tett med en tilsvarende dyrekrimgruppe i Mattilsynet. Pilotprosjektet har foreløpig fått en tidsramme på tre år og skal evalueres underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette vil bidra til at kunnskapen og kompetansen i politiet styrkes, og at flere blir dømt og straffet, slår Listhaug fast.

Men trolig må det skarpere lut til for å komme dyrekriminaliteten til livs, mener avdelingsdirektør Knut Smedsrud i politifagavdelingen i Politidirektoratet.

– Å høyne kompetansen er det første skrittet. Men jeg ser ikke bort fra at det er behov for å kjøre noen prinsippsaker for å se om straffenivået er der det skal være. Og det tror jeg vil bli gjort, sier han til NTB.

Ukjent prislapp

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) og finansminister og Frp-leder Siv Jensen stilte opp på pressekonferansen, begge strålende fornøyde med å ha fått dyrepolitiet opp å stå på rekordtid. I januar ble en arbeidsgruppe satt ned for å utarbeide en tiltakspakke mot dyrekriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen påpeker at dyrekriminalitet til nå har falt mellom alle stoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen som har tatt det helhetlige, koordinerende ansvaret for å sikre at en skal følge opp dyrekriminalitet på en skikkelig måte, sier justisministeren, som mener at man ikke kan se dyrekriminalitet løsrevet fra annen kriminalitet.

– Forskning tyder på en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker, sier han.

Men ingen av statsrådene ønsket mandag å antyde hva prislappen for dyrepolitiet blir.

– Men det skal ikke gå på bekostning av ordinært politiarbeid, bedyrer Anundsen.

20 meldinger hver dag

Ingen vet eksakt hvor stort problemet med dyrekriminalitet er. I fjor mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger, eller 20 meldinger hver dag.

Ifølge dyrerettighetsorganisasjonen NOAH er problemet stort – og økende.

– Det er store mørketall, sier leder Siri Martinsen til NTB og nevner grov vanskjøtsel av produksjonsdyr og sadistisk vold mot familiedyr som eksempler man kjenner til.

– Men folk kvier seg for å tipse politiet om slike saker, sier hun.

Nettopp det er noe av det Anundsen og Listhaug vil til livs.

– Alle har et ansvar for å si ifra, mener landbruksministeren.

– Folk må se at slike saker blir prioritert av politiet. Så dette prosjektet har vi stor tro på, supplerer Anundsen.