UKIP i valget i StorbritanniaSkjebnevalg for omstridt britisk partileder

UKIP-TOPPEN SATSER ALT: Nigel Farage har stadig tro på at han skal bli valgt inn i parlamentet i valget 7. mai. Foto: NTB scanpix/Reuters/Dylan Martinez.
UKIP-TOPPEN SATSER ALT: Nigel Farage har stadig tro på at han skal bli valgt inn i parlamentet i valget 7. mai. Foto: NTB scanpix/Reuters/Dylan Martinez.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte, britiske partilederen Nigel Farage (51) har lagt sin skjebne i hendene til velgerne i et nedslitt område i Kent i Sør-England. Taper han her, har han varslet at han går av som partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om UKIP og Nigel Farage:

* Grunnlagt: 1993.

* Høyrepopulistisk parti som profilerer seg på EU- og innvandringsmotstand.

* Oppslutning ved valget i 2010: 3,1 prosent.

* Antall representanter i Parlamentet: 2 (begge valgt i suppleringsvalg i fjor høst)

* Partileder: Nigel Farage.

* Farage er født 3. april 1964 i Farnborough i Kent.

* Var med å danne UK Independence Party (UKIP) i 1993.

* Har vært medlem av EU-parlamentet siden 1999.

* Leder av UKIP siden 2010.

* Forsøker å bli valgt inn i det britiske parlamentet fra valgkretsen South Thanet i Kent. (©NTB)

– Men jeg tror han har en veldig god sjanse til å vinne. Jeg kommer til å stemme på ham. Han er en ærlig politiker som får ting gjort, sier Graham Baker.

NTB møter Baker på havna i Ramsgate i hjertet av Farages valgkrets. Sammen med kona Sue nyter Graham vårsola og har slått seg ned på en benk med den mest britiske matretten av alle – fish and chips spist rett fra papiret.

Innvandrerskepsis

Det er nettopp det erkebritiske Farage og hans høyrepopulistiske parti appellerer til. Britene må få styre seg selv uten innblanding fra Brussel, mener Farage. Han vil ha Storbritannia ut av EU, og vil ha en kraftig reduksjon i tallet på innvandrere til De britiske øyer.

UKIP I RAMSGATE: Ekteparet Graham og Sue Baker spiser Fish&Chips på kaia i Ramsgate. De bor i Farages valgkrets South Thanet og mens Graham tror han kommer til å stemme UKIP, sier kona at hun ikke liker Farage. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix.UKIP I RAMSGATE: Ekteparet Graham og Sue Baker spiser Fish&Chips på kaia i Ramsgate. De bor i Farages valgkrets South Thanet og mens Graham tror han kommer til å stemme UKIP, sier kona at hun ikke liker Farage. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke imot EU, men jeg er enig med Farage i at å melde seg ut er eneste måte å få ned innvandringen på. Mange kommer hit av «feil grunner», de er ikke forfulgte. Vi kan ikke ta imot titusenvis, sier Graham Baker til NTB.

Kona Sue er ikke like overbevist.

– Jeg liker ikke Farage, og kommer ikke til å stemme på ham, sier hun.

Da Nigel Farage bestemte seg for å stille til parlamentet fra valgkretsen South Thanet, så det ut som om det skulle bli en grei reise for ham. Men en meningsmåling gir den konservative kandidaten en knapp ledelse, så Farage kan ikke være sikker på seier i valget om snaue to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hissig på puben

South Thanet ligger i Kent sørøst for London. Valgkretsen har mange nedslitte badebyer, som hadde sin storhetstid for noen tiår siden. En av dem er Ramsgate som fremdeles har en innbydende havn, men en skal ikke gå mange meterne inn i sidegatene før en ser forfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal vi tolke noe ut av møtene med folk i byen, har mange mistet troen på politikerne. Det er langt flere som avviser å snakke med oss om valget enn de som sier ja. Mange sier de ikke vil stemme. Også på den lokale puben er det vanskelig å få noen til å snakke om politikk. Da noen endelig sier ja, sier pubverten nei, og vi blir uvanlig nok kastet ut.

– Her skal det ikke snakkes politikk. Folk må få drikke og spise i fred, sier den myndige pubverten.

Ute på gata møter vi to unge mødre.

– Jeg er enig i mye av det UKIP står for, men de er for ekstreme, så jeg kommer ikke til å stemme på dem, sier den ene, som ikke vil si hva hun heter.

Litt lenger bort på havna selger Frank Lovering fisk fra en bod. Han heller mot å gi sin stemme til Farage.

– Kun Farage har sagt klart fra at han vil melde oss ut av EU. Jeg ser ikke vitsen med en britisk regjering dersom vi skal styres fra Brussel, sier Lovering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU-skeptikere gir Unionen en kilevink

Uviss skjebne

Slår meningsmålingene til, kommer 12-15 prosent av velgerne til å gi en stemme til UKIP i valget 7.mai. Det vil i så fall være en voldsom framgang fra parlamentsvalget i 2010 da UKIP fikk 3,1 prosent av stemmene. Men selv med 12-15 prosents oppslutning kan UKIP ende med kun to-tre seter i parlamentet. Det britiske valgsystemet favoriserer de store. Kun den som får flest stemmer i valgkretsen, blir valgt inn. Her er andre plass virkelig et nederlag.

Skulle Farage mislykkes 7. mai, og går av som partileder, er det uvisst hva som skjer med UKIP.

– Farage er den som personifiserer partiet, og en skal ikke se bort ifra at det faller sammen hvis han trekker seg. Det spås jo at UKIP ikke får mer en to-tre seter i parlamentet, og det er lite å bygge videre på. Det er heller ingen som umiddelbart ligger an til å ta over etter Farage, sier Storbritannia-kjenner og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til NTB.

Les også: UKIP kapret enda et sete i parlamentet