Tusenvis sov i gatene i natt

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Katmandu er det ikke trygt å være inne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om jordskjelvet i Nepal
* Skjelvet inntraff klokka cirka klokka 12 lørdag lokal tid.

* Skjelvet hadde en styrke på 7,9 og var 2 kilometer dypt. Episenteret var 77 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu.

* Over 2.000 mennesker er så langt bekreftet døde, men myndighetene frykter at antallet omkomne vil stige til 4.500.

* Minst 29 av landets 75 distrikter er berørt av skjelvet. Landets regjering har erklært unntakstilstand i disse områdene. Skjelvene gjorde også skader i nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina og India.

* Skjelvet utløste også flere snøskred ved Mount Everest, og minst ti mennesker omkom der.

* En rekke land sender mannskap og nødhjelp for å bistå med redningsarbeidet søndag. Norge bistår i første omgang med 30 millioner kroner.

* Jordskjelvet er det kraftigste i Nepal siden 1934.

(Kilde: USGS, AFP, NTB) (©NTB)

Så langt er over 2.200 mennesker nå bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, opplyser myndighetene i landet.

Søndag kom det også flere kraftige etterskjelv.

De aller fleste som har mistet livet, var i Nepal. Men også i India og Kina krevde skjelvet liv der henholdsvis 53 og 17 mennesker omkom.

Sover på gaten

Skjelvet, som ble målt til 7,9, rammet Katmandu hardt. I natt måtte tusenvis av mennesker sove på gatene i den nepalske millionhovedstaden. Det er stadig etterskjelv og derfor er det ikke trygt å være inne.

Les også : Etterskjelv har utløst nye skrev på Mount Everest

Mange av bygningene i byen er lave, men de er ikke bygget for å tåle jordskjelv og mange ble jevnet med jorden i går.

Foreldreløse barn

Hjelpeorganisasjonene er i full gang med redningsarbeidet. Rent vann er svært viktig, blant annet for å unngå spredning av smittsomme sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter nærmere 4.500 omkommet i jordskjelvet

UNICEF har alltid ansvar for vann, sanitær og hygiene i katastrofer og jobber med å få gjenopprettet tilgangen, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Den samme organisasjonen har også ansvaret for å sikre at barn som ble foreldreløse etter skjelvet får et hjem og omsorgspersoner.

– Jordskjelvet var dessverre ikke uventet, det er lenge siden det har vært et stort jordskjelv i området og med kontinentalplater som dytter på hverandre i området gjør det spesielt utsatt. Derfor var dette noe vi ventet på og noe vi har forberedt oss på. Vi har forhåndslagre av hjelp som vi bruker av på bakken, men trenger selvfølgelig å etterfylle så fort som mulig. Det er fortsatt landsbyer i Nepal man ikke har kommet til ennå på grunn av topografien i landet, skriver kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn i området

Utenriksminister Børge Brende blir i dag orientert om situasjonen i Nepal av Røde Kors. I går ble det kjent at Norge i første omgang bidrar med 30 millioner kroner til hjelpearbeidet.

Det var mange nordmenn i området hvor jordskjelvet skjedde, minst 150. UDs krisestab har søndag formiddag møte om katastrofen i Nepal, skriver NTB.

– Så langt vi vet, er det ikke nordmenn som er omkomne eller skadde, men situasjonen er uoversiktlig, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til NTB.

UD kan ikke utelukke at det kan være skadde eller omkomne nordmenn etter jordskjelvet i Nepal, skriver NTB.

– Det er folk vi ikke har fått kontakt med, sier han.

Bjåstad understreker at det kan være mange grunner til dette. Noen kan for eksempel være i områder hvor telenettet er nede.

Les også: – Sitter ute og venter på etterskjelv

Flyplassen stengt

Den eneste internasjonale flyplassen i Nepal er stengt resten av søndag på grunn av flere etterskjelv i Katmandu, skriver NTB.

– Flyplassen er stengt fordi de mange etterskjelvene som fortsatt kommer, kan ødelegge rullebanen og andre av flyplassens fasiliter, sier en polititalsmann ved Tribhuvan International Airport.