Frykter nærmere 4.500 omkommet i jordskjelvet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nepalske myndigheter frykter at antallet omkomne etter jordskjelvet lørdag kan nå 4.500. Så langt er over 1.400 bekreftet døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Her er de verste jordskjelvene siden 2010:

* Katmandu i Nepal, 25. april 2015 (styrke 7,9): Minst 1.400 døde, trolig mange flere

* Baluchistan-provinsen i Pakistan, 25. september 2013 (7,8) – minst 230 døde

* Sichuan i Kina, 20. april 2013 (6,6) – 193 døde

* Kerman-provinsen i Iran, 11. august 2012 (6,4) – 306 døde

* Van-distriktet i Tyrkia, 23. oktober 2011 (7,1) – 604 døde

* Shan-delstaten i Myanmar, 24. mars 2011 (6,9) – 150 døde

* Østkysten av Japan, 11. mars 2011 (9,0) – 20.000 døde

* Christchurch på New Zealand, 22. februar 2011 – 166 døde

* Maule-regionen i Chile, 27. februar 2010 (8,8) – 521 døde

* Port-au-Prince i Haiti, 12. januar 2010 (7,0) – 316.000 døde

(Kilde: NTB, Wikipedia)

Anslagsvis 45.000 mennesker er skadd. Antall omkomne kan nå tre ganger det tallet vi har så langt, sier informasjonsministeren Minendra Rijal.

Det er i distriktet Gorkha, der skjelvet inntraff, at ødeleggelsene har vært verst. Den nepalske hæren fortsetter redningsarbeidet i området vest for Katmandu med helikoptre og nattutstyr.

Lederen Lokbijay Adhikari ved det nasjonale geologisenteret sier at det er registret 65 etterskjelv i de første åtte timene etter det første store jordskjelvet klokken 12 lørdag lokal tid.

Skjelvet målte 7,9 og hadde sentrum nordøst for hovedstaden Katmandu.

Les også: Nepal rammet av kraftig jordskjelv

Kaotisk

Det vil ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Hovedstaden Katmandu er hardt rammet. Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk, og det vil være vanskelig å få nødhjelp raskt ut til folk.

Statsminister Erna Solberg (H) lover at Norge vil bistå Nepal med hjelp.

– Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier hun til NTB.

I første omgang har bidrar Norge med 30 millioner kroner. En lang rekke land er kommet på banen med tilbud om penger og nød- og redningsbistand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landemerke kollapset

Lørdagens skjelv er det kraftigste som har rammet landet på 81 år.

Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og mange mennesker fryktes å ligge i ruinene. Avisen The Times of India skriver at 180 døde er båret ut fra ruinene.

I hovedstaden er 300 bekreftet omkommet, og i Katmandu-dalen er minst 640 registrert døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke templer har rast sammen flere steder i landet i tillegg til mange bolighus.

Skred på Mount Everest

Norske myndigheter regner med å bruke lang tid for å få oversikt over nordmenn i de jordskjelvrammede områdene i Nepal. Så langt er ingen meldt omkommet eller skadd.

Utenriksdepartementet (UD) kan ikke gi noen konkret oversikt, men etter det NTB har grunn til å tro, oppholder minst 150 nordmenn seg i landet. Ambassaden i Katmandu forsøker å kontakte dem de vet om.

– Det er mange vi har prøvd å få kontakt med, som vi ikke har fått tak i, forteller kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Det betyr imidlertid ikke nødvendigvis at noe har inntruffet dem, for fasttelefonnettet i området er nede, og mobilnettet er også delvis ute av drift, poengterer Bjåstad.

Det er ikke registreringsplikt for nordmenn som reiser til Nepal, og ikke alle melder ifra når de reiser igjen. Det fins derfor ingen nøyaktig oversikt over nordmenn i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant nordmennene som er i landet, er en gruppe på rundt 80 fra Seljord Folkehøgskule og to grupper på til sammen rundt 20 personer fra reisearrangøren Hvitserk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest, og minst 13 mennesker er bekreftet døde etter at base camp ble delvis begravd av snømassene. Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold i fjellet.

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

– Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk gråt og ba

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene i Katmandu da husene begynte å svaie. Norske Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden ble kastet rundt på badet da jordskjelvet kom. Han forteller om mange etterskjelv i byen.

– Fem sekunder før du ringte, skalv hele rommet her en gang til, sier Fossum på telefon fra hovedstaden i Nepal. Selv var nordmannen på vei ned i badekaret på hotellet da det første skjelvet kom.

– Jeg hadde hendene på badekarkanten og var på vei ned i vannet, og så kom badekaret plutselig opp og tok meg med på en liten tur. Det ristet og skalv ganske lenge. Det føltes som om hele badet fløt i vann, sier Fossum til NTB.

Etter hvert kom han seg ut av hotellet og inn mot sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kom oss til en åpen plass der det var veldig mye folk som hadde samlet seg. Det var veldig trykket stemning. Det var mange som gråt og ba, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen


– Ekstremt ubehagelig

Avisen Dagen skriver at landkoordinator for HimalPartner, Tore Skeie, kom seg uskadd ut av kirken i Katmandu.

– Tore Skeie satt i kirken i Katmandu og veggene kollapset, sier Heidi Westborg Steel, generalsekretær i HimalPartner, til Dagen.

Selve skjelvet rammet Katmandu hardt, men utløste også flere skred ved Mount Everest.

Norske Teodor Glomnes Johansen (23), som er på Mount Everest, forteller til Nordre Aker Budstikke at hele basecamp er dekket av snø.

– Da vi så raset, var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.