Regjeringen vil endre regler for avhør av barn

Justis og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil endre reglene for å bedre rettssikkerheten til barn og særlig sårbare voksne som blir utsatt for overgrep og vold.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Justis og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil endre reglene for å bedre rettssikkerheten til barn og særlig sårbare voksne som blir utsatt for overgrep og vold. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen mener barn og særlig sårbare voksne ikke har tilfredsstillende vern i dagens lovgiving og vil endre loven på flere punkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om forslag til nye regler for avhør av barn

* Politiet skal overta ansvar for avhør av barn og særlig sårbare voksne. Dommeren skal ikke lenger delta. Dette for å få ventetiden på avhør ned.

* Alle aktører må stille på det tidspunktet politiet fastsetter, og politiet skal kunne oppnevne forsvarer og bistandsadvokat.

* Første avhør skal som hovedregel gjøres uten av mistenkte blir siktet eller varsles.

* Utvide adgangen til supplerende avhør slik at siktede får adgang til å se opptak av gjennomførte avhør og på bakgrunn av det stille spørsmål til vitnet i supplerende avhør.

* Skjerpe fristene for når avhør skal tas, til maks én uke i de akutte sakene, to uker i de andre mest alvorlige sakene og tre uker i de resterende sakene.

* Lovfeste tilrettelagt avhør i barnehus når barn under 16 år og for særlig sårbare voksne i saker som gjelder seksuallovbrudd, kjønnslemlestelse, vold i nære relasjoner, drap eller kroppsskade.

* Utvide ordningen til å kunne gjelde fornærmede mellom 16 og 18 år som er utsatt for seksuelle overgrep begått av nærstående.

* Avvikle observasjonsordningen for avhør av de yngste barna og særlig sårbare voksne og innføre at avhørene i stedet kan gjennomføres i flere sekvenser.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) presenterte fredag forslag til en rekke lovendringer for å bedre barn og særlig sårbare voksnes rettssikkerhet.

– Barn, psykisk utviklingshemmede og personer med tilsvarende funksjonsnedsettelse er særlig sårbare og har et særskilt krav på beskyttelse. Samfunnet er forpliktet til å avdekke vold og seksuelle overgrep mot disse. Dagens regler gir etter regjeringens syn ikke tilfredsstillende vern, sier Anundsen.

Les også: Redd Barna: Dobbeltmoralsk av Norge å ta betalt for fødsler

Rettssikkerhet

En av de viktigste lovendringsforslagene innebærer at første avhør som hovedregel skal tas uten at mistenkte blir siktet eller varslet.

– Det vil senke terskelen for å melde fra til politiet og minske risikoen for at barn og særlig sårbare voksne blir utsatt for overgrep og trusler i tiden mellom anmeldelse og avhør. Slik vil vi i større grad kunne avdekke og forhindre overgrep, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også forhindre siktelser mot uskyldige, sier han.

Samtidig foreslår departementet å utvide adgangen til supplerende avhør, slik at siktede kan få stille spørsmål til vitnet på bakgrunn av det som har kommet fram i første avhør.

– På denne måten får siktede langt bedre grunnlag til å stille gode spørsmål til vitnet enn etter dagens ordning. Det vil styrke siktedes rettssikkerhet, sier justisministeren.

Barnehus

Regjeringen vil også gjøre det obligatorisk å gjennomføre tilrettelagt avhør i landets barnehus for barn under 16 år i saker som gjelder seksualforbrytelser, kjønnslemlestelser, vold i nære relasjoner, drap eller kroppsskade, samt åpne for slike avhør også for barn mellom 16 og 18 som er blitt utsatt for seksuelle overgrep av nærstående.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Norgesprogrammet Redd Barna, Janne Raanes, berømmer tiltakene. Hun sier det er spesielt viktig at regjeringen vil gjøre det obligatorisk å bruke barnehusene ved avhør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er det altfor stor forskjellsbehandling, Det avhenger av hvor i landet barnet bor om barnehusene blir brukt. Mange dommere og politifolk velger bort barnehusene, gjerne med en begrunnelse om at det er langt eller dyrt å reise eller at de mener de har kompetanse nok til å gjennomføre avhørene selv. Dette må det bli en slutt på, for ved å bruke barnehusene, vil barna få tilgang til et langt bredere hjelpeapparat hvis de har behov for det, sier Raanes.

Hun understreker at Redd Barna mener avhør i barnehus bør være obligatorisk for barn opp til 18 år.

Raskere prosess

Redd Barna roser samtidig statsråden for tiltakene han foreslår for å få ned ventetiden på avhør. Den lå i desember 2014 i snitt på 32 dager fra anmeldelse til dommeravhør.

Regjeringen foreslår at politiet i fremtiden får ansvaret for avhørene og at det skal innføres differensierte frister.

– Det er viktig at forskriftsendringene følges opp med penger. Det holder ikke å skrive inn i en lov at ventetiden skal ned, for årsaken til den er at det ikke er nok folk og kapasitet på barnehusene, sier Raanes.