– Syria-dugnad enklere med enighet på Stortinget

De parlamentariske lederne fortsetter samtaler om kvoteflyktninger fra Syria etter statsministerens redegjørelse i Stortinget om en uke. Det ble avtalt under ett møte på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) onsdag Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og KrF-leder Knut Arild Hareide (bak)   er her på vei ut av møte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
De parlamentariske lederne fortsetter samtaler om kvoteflyktninger fra Syria etter statsministerens redegjørelse i Stortinget om en uke. Det ble avtalt under ett møte på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) onsdag Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og KrF-leder Knut Arild Hareide (bak) er her på vei ut av møte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en fordel om Stortinget står samlet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. De parlamentariske lederne fortsetter samtaler om kvoteflyktninger fra Syria etter statsministerens redegjørelse i Stortinget om en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen andre avtaler ble ikke inngått i løpet av det snaut en time lange møtet på kontoret til Ap-lederen onsdag ettermiddag.

– Målet med dette møtet var å starte en diskusjon som kan lede fram til at Stortinget kan samle seg om en løsning. Det vil være en stor fordel om Stortinget kan bli enige, for det vil gi oss større mulighet til å få gjennomslag. Nå skal vi møtes på nytt etter statsminister Erna Solbergs (H) redegjørelse i Stortinget torsdag om en uke, oppsummerte Støre etter møtet.

Les også: Vil ta imot 10.000 flyktninger

Hjelpe i nærområdene

Status i norsk politikk er at Venstre, Arbeiderpartiet og SV alle har landsmøtevedtak bak seg om at Norge bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av dette og det neste året.

Senterpartiet og KrF kan komme til å gjøre lignende vedtak, mens regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener at det er mest fornuftig å bruke pengene på å hjelpe i nærområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå får vi diskutere hva som er det mest effektive tiltak. Det er jo derfor statsministeren vil redegjøre for Stortinget. Da får vi en helhet for diskusjonen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han viste til at det er en økende restanse med å få bosatt flyktninger som sitter i norske mottak.

– Vi mener at det aller beste vi kan gjøre er å hjelpe i nærområdene, men vi er villig til å diskutere ulike tiltak. Vi har jo før jul løftet antall kvoteflyktninger, sier Helleland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roser bredden

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at spørsmålet om kvoteflyktninger er så viktig for hans parti at det er naturlig å overlate saken til landsmøtet.

Det er likevel ikke noe hinder for å delta i samtaler med de andre partiene.

– Det er behov for at vi gjør en større innsats. Nå avventer vi til etter statsministerens redegjørelse neste uke. Dette viser at vi har evne til å sette oss sammen, alle sammen, når det er en krevende situasjon. Det er veldig bra at samtlige partier var med i dag, og vi er beredt til å fortsette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lytte til hverandre

Etter møtet på sitt kontor onsdag var Støre opptatt av at det vil være en fordel å komme fram til en enighet på Stortinget.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, det er behov for en dugnad i en ekstremt utsatt situasjon. Jeg tror det er enda lettere å følge opp hvis partiene på Stortinget blir enige. Da får vi lytte til hverandre, se situasjonen på Stortinget og situasjonen ute i landet, sa han.

– Betyr det at du åpner for å forhandle ned antall kvoteflyktninger fra 10.000 som tre partier har vedtatt?

– Mitt mandat fra landsmøtet er 5.000 i år og 5.000 neste år. Det er to sider av dette, vi mener vi må gjøre mer i nærområdene. Det er det enighet om blant partiene. Så blir ikke krisen løst av at Norge eller andre land tar imot flere, men vi må lytte til FNs høykommissær, og vi bør og kan ta imot flere. Jeg tror alle er opprørt over det vi nå ser. La oss bygge på det, sier Støre til NTB.