Mikropolfarere koste seg med kake på Nordpolen

De fire 13 åringene Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik, Elias Damli og Johannes Breivik nådde Nordpolen tirsdag kveld. Foto: NRK / NTB scanpix
De fire 13 åringene Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik, Elias Damli og Johannes Breivik nådde Nordpolen tirsdag kveld. Foto: NRK / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med vinden susende rundt teltduken og endeløse isvidder så langt øyet kan se, har en av tidenes yngste polfarere én tanke i hodet – slappe av i soveposen. Men først blir det kakefest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er vel fortjent. 13 år gamle Johanne Jerijærvi fra Kirkenes og hennes tre jevnaldrende turkamerater har i løpet av seks dager tilbakelagt 115 kilometer på ski sju timer hver dag i isødet for å nå selve Nordpolen.

Sånn cirka klokka 18 tirsdag i 20 kuldegrader kunne ekspedisjonen plante flagget til Oppdrag Nansen på polpunktet som en del av NRKs kommende TV-serie med samme navn.

– Jeg sitter i teltet nå. Turen har vært veldig krevende, men det har også vært veldig gøy å gå på ski til Nordpolen. Det verste med hele dagen var egentlig å stå opp og komme seg ut av soveposen og begynne å gå på ski. Nå gleder jeg meg bare til å ligge å dra meg, sier 13-åringen på satellittelefon fra Nordpolen til NTB i Oslo.

Hun understreker at de ikke har hatt noe musikk på øret underveis.

– Vi måtte jo være obs på isbjørn og høre beskjeder som ble gitt. Og vi kunne jo ikke høre på musikk og gå i våre egne tanker. Vi gikk og gikk og kom i en egen rytme, forklarer 13-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske barn snart fremme på Nordpolen

Gikk ikke på isbjørnstunt

Programleder for «Oppdrag Nansen» er Aleksander Gamme. Han sier at det har vært en magisk og tøff tur om hverandre.

– Den står ikke tilbake for mange andre ekspedisjoner til denne breddegraden. Det har blitt kaldere og kaldere, og vi har ligget værfast fordi det har blåst altfor mye. Det har vært råker og skrugarder og nok å slåss med for ungene. Disse fire fantastiske mikropolfarerne er formidable, sier han med vinden susende i telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gamme kan fortelle at det var jubel i leiren tirsdag kveld, men at de unge polfarerne også har vært langt nede.

– De har vært skikkelig slitne, og det har vært mye kalde tommeltotter og tær. Det er ganske tøft å krype ut av posen når det er 15 minus ute. Men nå er de kjempehappy og sjeleglad for å være framme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lite isbjørn så langt mot nord, og de har heller ikke sett noen dyr, men Gamme prøvde seg uansett på et aldri så lite isbjørnstunt.

– Jeg hadde med en isbjørndrakt og hadde tenkt å skremme dem i går, men det viste seg at den drakta var litt for snill, så de ble ikke så veldig redde.

Feiret med kake

Onsdag blir deltakerne plukket opp av et russisk helikopter som skal fly dem til en russisk forskningsstasjon på 89 grader nord.

Prosjektleder Håvard Gulldahl sier at det tross kulda har vært en strålende dag på Nordpolen.

– Mens vi er her, skal vi gjøre litt forskning og grave ned en bøye for franske forskere. Den skal gjøre diverse målinger og sende data tilbake. Og så har vi tatt med kake. Så det blir brownies på Nordpolen i kveld, sier han.

Ekspedisjonen ledes av Børge Ousland. TV-serien skal ha en tydelig kobling til Fridtjof Nansens oppdagelser. Til slutt skal deltakerne til klimakonferansen i Paris i desember.

Målet med «Oppdrag Nansen»-serien er å få barn og ungdom til å forstå hva som styrer jordas utvikling, og gi kunnskap om hvordan det står til med jordas klima.

Serien skal sendes på NRK Super vinteren 2016. (©NTB)