Brende: Norge vil stille opp i Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke gjort noe mindre enn Europa, sier utenriksminister Børge Brende om en middelhavsinnsats som anklages for sendrektighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En tragedie, sier Italias utenriksminister Paolo Gentiloni om situasjonen i Middelhavet. Til nå i år har 1.750 migranter druknet på vei til Europa. I helgen mistet rundt 800 mennesker livet i det verste forliset til nå.

Italia har en rekke ganger etterlyst europeisk innsats, og tirsdag tok Gentiloni imot Børge Brende (H) i Roma. Der kunngjorde den norske utenriksministeren nye midler til «ekstraordinær humanitær støtte» gjennom FN og andre organisasjoner. Og fortalte om det sivile skipet Norge vil sende til Middelhavet i høst.

– Dere kan ikke møte denne utfordringen alene, sier Brende til Gentiloni.

– Den siste alvorlige tragedien på havet gjør det åpenbart at det trengs bindende, koordinerte og hurtige tiltak, understreker den italienske utenriksministeren.

Lover fleksibilitet

De nye midlene fra Norge lyder på 50 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi ser også på en ytterligere opptrapping. I denne saken har vi stor fleksibilitet. Vi følger den humanitære utviklingen løpende og kan om nødvendig i de nærmeste ukene trappe ytterligere opp, sier Brende til norsk presse etter møtet.

Italienerne har gjennomført en rekke redningsaksjoner utenfor kysten av Libya. EUs patruljeringsoppdrag Triton opererer imidlertid nærmere Europa. Og det er Triton Norge kommer til å bistå med et sivilt skip.

– Vi setter alle ressurser inn på å få på plass det skipet raskest mulig. Det vi er blitt bedt om, er 1. august, men vi sier at vi vil gjerne stille opp før og jobber for det, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal være rause

Regjeringen må som Europa for øvrig tåle kritiske spørsmål om hvorfor det tar så lang tid å få på plass tiltak i middelhavsområdet. Til nå er det kun Malta og Island som har bidratt med skip i EU-operasjonen i tillegg til Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke slik at Norge alene kan ta ansvaret for det som skjer i Middelhavet, men vi skal stille opp, vi skal være rause, sier Brende.

– Hvis du ser på hva Europa har gjort, så har ikke Norge gjort noe mindre. Tvert imot. Når det gjelder den humanitære støtten, er vi helt ledende. Vi er en av de største humanitære giverne i de områdene som skaper denne flyktningkatastrofen. Vi har også stilt opp for Triton, mener han.

– I stedet for å få en diskusjon om hva man burde gjort for et halvår siden, tror jeg nå vi må se fremover.

FN-midler

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mottar hoveddelen av de nye, norske midlene. De skal støtte innsatsen i afrikanske transittland for flyktninger, blant annet fra Syria og Eritrea.

De norske midlene vil også støtte Flyktninghjelpens utdanningsprogram for eritreiske flyktninger i Etiopia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må stille opp for de menneskene som nå drukner. Men vi må også gå bak tallene og se hvorfor det er så mange båtflyktninger, hvordan vi i større grad kan hindre at de drar til Libya, mener Brende.

– Det vi nå ser i Libya, er et symptom på konfliktene i Eritrea, Somalia, Syria. For Norge er det viktig å vise at vi stiller opp i de områdene nå.