Alle de fem dømte i ulvesaken anker

Illustrasjonsfoto: Per Løchen (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Per Løchen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem mennene som tirsdag ble dømt for ulovlig og organisert ulvejakt, anket dommene på stedet i Sør-Østerdal tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ulverettssaken:
  • Seks menn, fem fra Elverum og en fra Engerdal, sto tiltalt for å ha forsøkt å felle tre ulver i Elverum 15. februar 2014.
  • Dom i saken falt 21. april 2015. Hovedmannen, en 48-åring fra Elverum dømmes til ett år og åtte måneders fengsel. En av de seks tiltalte frifinnes.
  • En 43-åring fra Elverum får ett års fengsel. En 52-åring og en 34-åring, også de fra Elverum, får ti måneders fengsel, mens en 45-åring fra Engerdal dømmes til et halvt års fengsel.
  • Alle er dømt etter den såkalte mafiaparagrafen som gir skjerpet straff dersom en straffbar handling er utført av en «organisert kriminell gruppe».
  • Alle seks nektet straffskyld. Hovedmannen anket dommen på stedet.

Alle fem er dømt etter den såkalte mafiaparagrafen som gir skjerpet straff dersom lovbrudd begås av en organisert kriminell gruppe.

– Vi er sterkt uenig i bruken av mafiaparagrafen i denne saken. Og alle de fem dømte var klare på at de ville anke dommen på stedet da den ble forkynt, sier advokat Helge Hartz til VG.

Den hovedtiltalte i ulvejaktsaken, en 48-åring fra Elverum, er i Sør-Østerdal tingrett dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Fire andre er dømt til mellom et halvt år og ett års fengsel.

Seks menn var tiltalt for å ha forsøkt å felle tre ulver i Elverum 15. februar 2014. Hovedmannen var også tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev 14. mars samme år. Den sjette tiltalte ble frifunnet.

Ledende rolle

Aktoratet beskrev 48-åringen som en person med et vedvarende forbrytersk forsett og et fast og sterkt forsett om å felle ulv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har med holdninger å gjøre. I nesten enhver jaktsammenheng ser han etter muligheten for å skyte ulv, og hvis han ser en, skyter han, sa statsadvokat Tarjei Istad under sluttprosedyren.

I dommen skriver retten:

«Han har hatt en ledende rolle i forsøket på ulovlig felling av ulv, og han har ved fellingen av ulv på åte vist en holdning som er lite forenlig med de holdninger lovgivningen forventer av jegere.»

Alle dommene ligger noe lavere enn aktor Tarjei Istads påstand. Han ville dømme hovedmannen til fengsel i to år og flere av de andre til fengsel i ett år og tre måneder. Istad er likevel tilfreds.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fengsel i ett år og åtte måneder for felling av ulv og forsøk på felling av ulv sender et klart signal om at en risikerer å sitte i fengsel i en lang periode. Det er det ikke verdt. Jeg håper at dommen nå fører til at vi kommer over på rett spor, og at forvaltningen av ulv nå ikke skjer ved ulovlig jakt, sier Istad til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glade miljøvernere

Naturvernforbundet er glad for en tydelig og viktig dom i ulverettssaken.

– Dette er en historisk dom, og den viser at rettsvesenet og samfunnet tar fullstendig avstand fra dette svineriet som krypskyting er, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

Han sier innsatsen mot krypskyting må økes i tiden fremover.

WWF er også fornøyd.

– I Norge er ulovlig jakt blant de aller største truslene mot ulvebestanden. Det er all grunn til å gi ros til Økokrim og statsadvokat Tarjei Istad for å ha grepet fatt i problemene på en så omfattende og seriøs måte, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF.