Vietnamesiske «Thao» solgt som slave til Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vietnamesiske jenta skulle bare på en festival i byen Lao Cai i hjemdistriktet. I stedet ble hun bortført, mishandlet og solgt som slave til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skulle på en nyttårsfestival i Lao Cai, men plutselig kjørte sjåføren saktere og saktere. Det ble stadig mørkere, men han sa vi tok en alternativ rute, forteller «Thao» til NTB.

Hun kan ikke stå fram med sitt egentlige navn.

– Vi kjørte inn på en skogsvei, og plutselig stoppet bilen. Vi ble plukket opp av en annen bil, sier hun.

At noe var alvorlig galt, skjønte jenta, som er 19 år i dag, da hun og bestevenninnen, som også ble bortført, ble brakt over et lite elvestryk. Elvestryket markerer grensen mellom Vietnam og Kina, er lite bevoktet og brukes derfor ofte til menneskesmugling.

Ut av marerittet

Underveis ble hun slått og teipet. Thao ble brakt til et slags motell, hvor hun tilbrakte en natt. Etter tre dager ble hun solgt til en familie og skilt fra bestevenninnen.

– Familien tok meg med hjem. Siden jeg ikke kunne språket, forsto de ikke hva jeg sa, og de skjønte hva jeg hadde blitt utsatt for, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da familien omsider forsto hva som hadde skjedd med jenta, tok de henne med til politistasjonen. Der ble hun værende i fem dager før hun reiste hjem, etter én måned i Kina.

Thao fikk deretter plass på et rehabiliteringssenter for ofre for menneskehandel i Lao Cai helt nordvest i Vietnam. Der har hun nå vært i tre år i år og fått hjelp til å bearbeide marerittet. Frykten for å bli stigmatisert og utstøtt av venner og familie har avtatt, og i juli fullfører hun videregående skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men venninnen min er fortsatt i Kina, sier Thao stille.

20.000 ofre?

17 jenter bor på rehabiliteringssenteret NTB besøkte sammen med statsminister Erna Solberg (H) lørdag. Senteret drives i et samarbeid mellom FNs barnefond (UNICEF), vietnamesiske myndigheter og den ikke-statlige organisasjonen Pacific Links Foundation. Jentene får hjelp til å bearbeide traumene og til å skaffe seg utdanning og jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thao og alle de andre jentene på senteret tilhører én av titalls ulike minoriteter i Nord-Vietnam. Disse befolkningsgruppene er ofte ekstra utsatt for menneskehandel, fordi de er fattigere og dårligere utdannet enn vietnamesere flest.

Nøyaktige tall er vanskelig å oppdrive, men UNICEF anslår at 20.000 vietnamesere er utsatt blitt for menneskehandel til Kina de siste fem årene.

– Men dette er et forsiktig anslag. Antallet kan være langt høyere, sier Jesper Møller, som er nestleder for FNs barnefond i Vietnam.

Han sier underskudd på kvinner i Kina og fattigdom i Vietnam bidrar til den brutale handelen med jenter.

Ser håp

Senteret i Lao Cai er enkelt innredet. Jentene har dekorert veggene med røde hjerter med påskrifter som kjærlighet, tro, håp, fremtid og avslapning. Sammen med kosebamsene sine sover de på enkle madrasser i en felles sovesal. Til tross for et tungt alvor, preges senteret også av blide ansikter, positiv energi og glade tegninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Solberg fikk med seg én av dem da hun var innom.

– Det er sterkt å møte disse jentene. Heldigvis hadde de jeg snakket med blitt frigjort tidlig i prosessen, sier hun.

– Det er traumatisk når du som 15-16-åring rett og slett blir kidnappet og solgt mellom flere kinesiske familier. Den ene jenta skulle gifte seg med sønnen i familien, sier hun.

Solberg viser til at kjønnsubalansen i et land som Kina skaper et press mot fattige familier i Vietnam og et marked for menneskehandel.