Tine Sundtoft og genmodifisert mat og fôr (GMO):Stortinget forlanger norsk behandling av GMO-søknader

GMO-MAIS: Mais som er gentuklet av det multinasjonale selskapet Monsanto, skal ikke være godkjent før det er godkjent i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
GMO-MAIS: Mais som er gentuklet av det multinasjonale selskapet Monsanto, skal ikke være godkjent før det er godkjent i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget pålegger nå klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) å behandle alle søknader om genmodifiserte mat- og fôrplanter før de blir godkjent i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er GMO-planter:

Med genmodifiserte organismer (GMO) menes enhver levende organisme (plante, dyr, bakterie osv.) som har fått sitt arvestoff endret ved hjelp av genteknologi.

Genteknologi gjør det mulig å sette arvestoff (DNA) sammen på nye måter og overføre DNA mellom organismer. Genmodifiseringen kan bestå i at organismen får ekstra gener, at gener blir forandret eller at deler av eller hele gener fjernes.

Spørmålet om å ta i bruk GMO vekker strid i Norge, Europa og store deler av verden. GMO-avlinger er imidlertid på sterk frammarsj.

I oktober 2014 overrasket Sundtoft med å si at genmodifiserte planter eller planteråvarer, GMO, som er tillatt i EU, automatisk blir godkjent også i Norge.

Unntaket er når norske myndigheter legger ned et forbud «innen rimelig tid.»

Da hadde de to Stoltenberg-regjeringene sittet på søknader om å godkjenne to omstridte GMO-maissorter uten å fatte noen avgjørelse.

Sundtofts uttalelser utløste ramskrik.

«Regjeringen har ikke fattet noe vedtak om å godkjenne GMO-maisen. Maislinjene T25 og NK603 har i praksis vært godkjent for omsetning i Norge i flere år, også under den forrige regjeringen», skev Klima- og miljødepartementet etter uroen som brøt ut i fjor.

Les: Tine Sundtoft bryter GMO-barriere

For og imot i Stortinget

SV og Senterpartiet fulgte opp med et forslag i Stortinget om å forby de to omstridte maissortene som er genmodifisert, og å be regjeringen redegjøre for Stortinget om sin GMO-politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ble nedstemt av Frp, Venstre og Høyre.

Men et tredje forslag fra dem gikk denne uka enstemmig gjennom.

– Alle genmodifiserte planter (GMO) skal vurderes om de er i tråd med norsk genteknologilov før de eventuelt blir lovlig å omsette i Norge. Dette gjelder også planter som er tillatt å omsette EU, slår en samlet energi- og miljøkomité derimot fast.

Dermed er tilnærmingen Sundtoft rykket ut med i fjor, avvist.

Les også: Solhjell raser mot Sundtofts GMO-påstander

Mens EU vil forandre seg

I EU ventes EU-kommisjonen å komme med et forslag til endring av sitt lovverk, slik at enkeltland skal få lov til å forby import av GMO'er som ellers er godkjent på fellesmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kommisjonen bør være i posisjon til å gi flertalssynet i demokratiske regjeringer i det minste samme vekt som vitenskapelige råd, særlig når det gjelder trygghet for maten vi spiser og miljøet vi lever i.», har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker uttalt (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøorganisasjonene er likevel misfornøyd med signalene fra Kommisjonen om å la medlemsland selv avgjøre importforbud.

«Imidlertid, et slikt forsøk på å flytte ansvaret for GMO-avlinger fra EU til det nasjonale nivået, ville ikke gjøre EU noe mer demokratisk. Kommisjonen ville fortsatt være i stand til å tillate GMO-planter mot flertallssynet i ministerrådet, parlamentet og folk i Europa.», skriver fem miljøorganisasjoner i et brev til Juncker.