Trandum-opprøret ferdig etterforsket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet er i utgangspunktet ferdig med etterforskningen av Trandum-opprøret, men har ikke kunnet konkludere i spørsmålet om opptøyene var planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag for drøyt to uker siden gjorde i overkant av 60 innsatte på forvaringssenteret opprør og knuste og ødela to avdelinger.

Elleve innsatte mistenkt for skadeverk og for ikke å etterkomme politiets pålegg, men politiet har ikke kunnet konkludere entydig i spørsmålet om dette var planlagt.

– Noen hadde muligens en plan, mens andre bare sluttet seg til, sier politioverbetjent Øivind Kværner ved Ullensaker lensmannskontor til NTB.

Kontroll etter to timer

Kværner mener likevel det er mye som tyder på at det var planlagt. To avdelinger hadde kveldslufting, og så begynte det å bli urolig inne. De begynte å gjøre hærverk. De ansatte måtte trekke ut av avdelingene.

– Vi fikk kontroll etter omtrent to timer, sier politiinspektør og Trandum-sjef Ståle Sørmo til NTB.

Han mener det er den desperate situasjonen de innsatte er i, som utløser negativ atferd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Desperat situasjon

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger, og på de fleste områder fungerer det som et fengsel. Forskjellen er at alle de innsatte er der i påvente av å bli sendt ut av landet, ikke for å sone en dom.

Opprøret for tre uker siden er det største i internatets snart elleve år lange historie. Flere av dem som deltok, hadde sittet lenge på Trandum.

– Situasjonen de er i, gjør nok noe med hverdagen deres. Og det er nok den som utløser negativ atferd. Når hverdagene blir mange her, kan frustrasjonen stige. Men vi forsøker å realitetsorientere dem om at «nå skal du hjem, det kommer du ikke utenom», sier Sørmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen sitter lenge

Av de til sammen 4.180 som var innom Trandum i fjor, satt 48 prosent under ett døgn før de ble sendt videre ut av landet. Til sammen 469 innsatte, 11 prosent, satt lengre enn tre uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I kriminalomsorgen har du en dialog med den innsatte, de har en dom med en løslatelse i andre enden. De som er her lenge, er her fordi de ikke vil oppgi sin egen identitet, forteller Sømo.

Advokat Zulifqar Munir har flere klienter på Trandum, blant dem flere som deltok i opprøret i mars.

– Det er ikke noe problem å være innom Trandum i noen få dager, problemet er å være der lenge, sier Munir til NTB.

– Bakgrunnen for disse opptøyene på Trandum, er at de innsatte føler de blir stuet vekk, at ingen ønsker å ivareta deres rettigheter, sier han.