Mystiske skyer forbløffer USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyene er så sjeldne at de ikke finnes i skyatlaset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanere i delstatene Georgia og South Carolina kunne mandag kikke opp på et sjeldent, men dramatisk værfenomen.

For under en storm rullet skyene som digre bølger over himmelen. Værfenomenet kalles Undulatus Asperatus, men er så sjeldne at de fortsatt ikke finnes i noe offisielt væratlas.

Se bildene av det dramatiske værfenomenet i videoen øverst.

Sky-forkjempere

Flere nå kjemper for at fenomenet skal bli akseptert som en egen skykategori.

Det er Verdens metrologiorganisasjon (WMO) som bestemmer over skyatlaset. Der finnes det ti hovedgrupper for skyer. Stadig flere kjemper for at Undulatus Asperatus skal bli nummer 11.

Så sent som i 2013 gikk britiske Met Office ut og uttalte at de mente WMO burde inkludere Undulatus Asperatus som en egen skykategori. Enn så lenge har ingenting skjedd.

Også sett i Norge

Det vil bli første gang siden 1975 at skyatlaset i så fall blir oppdatert. Ikke siden 1951 har en ny skytype blitt inkludert

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skytypen er vanligst i innlandet i USA, men er også observert her hjemme i Norge. Den dukker opp i forbindelse med tordenvær og det er ikke tilfeldig at de sammenlignes med bølgene på havet.

– Bølgene dannes når kraftig vind treffer overflaten. Forskjellen er at havet består av vanndråper, mens du i atmosfæren har vanndamp. Hav og atmosfære styres av de samme fysiske reglene, fortalte statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand til Yr.no da de omtalte værfenomenet i fjor.