Usbekerne velger nok en gang Karimov

Usbekerne velger president, men ingen er i tvil om at Islam Karimov blir gjenvalgt. Foto: AP / NTB scanpix
Usbekerne velger president, men ingen er i tvil om at Islam Karimov blir gjenvalgt. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usbekistan går til valg, men det hersker liten tvil om at landets 77 år gamle autoritære president Islam Karimov blir gjenvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Usbekistan

* Land i Sentral-Asia som grenser til Afghanistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Turkmenistan.

* Med sine 28 millioner innbyggere er landet det mest folkerike av de gamle sovjetstatene i Sentral-Asia. Hoveddelen av befolkningen er etniske usbekere, mens det er betydelige russiske, tadsjikiske og kasakhstanske minoriteter.

* Den tidligere kommunistlederen Islam Karimov har vært president Usbekistan siden uavhengigheten fra Sovjetunionen i 1991.

* Usbekistan er blitt sterkt kritisert for brudd på menneskerettighetene.

* Landet har store olje- og gassressurser, og er selvforsynt med energi. I tillegg er det stor gull- og bomullsproduksjon. Likevel synker levestandarden. (Kilde: NTB)

Karimov har styrt Usbekistan med hard hånd siden før Sovjetunionens sammenbrudd, og han har ingen planer om å trekke seg tilbake.

På papiret utfordres han rett nok av tre andre kandidater, men samtlige tilhører partier som åpent støtter Karimov.

Les også: – Tvangssteriliserer kvinner

Tause utfordrere

Usbekerne går forbi valgplakater i Tashkent. Foto: Reuters / NTB scanpix.Usbekerne går forbi valgplakater i Tashkent. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Den ene av utfordrerne, Akmal Sajdov, var også kandidat i det forrige presidentvalget i 2007, men fikk bare 3 prosent av stemmene. Karimov fikk nærmere 90 prosent.

Hotamjon Ketmonov fra Folkets demokratiske parti og sosialdemokraten Nariman Umarov er trolig enda mer sjanseløse.

De tre har i valgkampen ikke oppfordret velgerne til å stemme på andre enn Karimov, og de har heller ikke utfordret ham åpent på annet vis.

Observatører

Det mest spennende ved valget er derfor hvor mange av de nesten 21 millioner stemmeberettigede i det olje- og gassrike landet som tar seg bryet med å møte opp ved ett av de 9.000 valglokalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For at valget skal kunne godkjennes må deltakelsen være 33 prosent, men ettersom valgdagsmålinger er forbudt er det så som så med kontrollen.

Over 300 observatører fra 43 land er rett nok på plass for å overvåke valget, og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ventes å felle en foreløpig dom alt mandag.

Under forrige valg var det også observatører fra Usbekistan for å overvåke valget i Norge. Les saken: Fra atuoritære Usbekistan til Norge for å observere valget

Syk og svak

Karimov er ifølge ryktene både syk og svak, men forsøkte likevel å overbevise velgerne om det motsatte ved å ta noen dansetrinn foran kameraene under feiringen av nouruz – persisk nyttår – sist helg.

Rett etter at valget var i gang søndag morgen, troppet presidenten opp ved ett av valglokalene og advarte mot at det ville bli «kaos i samfunnet» uten «en sterk regjering».

For å møte eventuell misnøye forsikret han samtidig om at det «før eller siden» også vil bli mer frihet i Usbekistan, men uten å si noe nærmere om når.

Les også: Nabouro kan true norske soldater