Halimas (10) bønn til Erna: – Jeg håper de andre får komme tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg er veldig snill og pen, synes Halima Rahmani (10). Hun håper statsministeren er så snill at barna som er sendt til krigen i Afghanistan, får komme tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med sine fire søstre, en bror, mor og far, møtte hun Erna Solberg (H) i Drammen fredag. Der fortalte familien om hvor vanskelig det har vært å leve i Norge i seks år, først i håp om å få bli, så med avslag. Med den nye asylforskriften, som kom på plass i desember, har familien likevel fått bli.

– Vi takket statsministeren for at vi fikk bli, sier Halima.

Nå tenker både Halima, søsteren Mahrukh (14) og faren Ibrahim på alle dem som ble sendt ut like før kompromisset mellom regjeringen, KrF og Venstre, et kompromiss som ga Halima et nytt håp om framtiden. I Afghanistan sitter andre barn som er hentet med tvang i Norge og sendt tilbake til et land de knapt kjenner.

– De har det ganske dårlig, fordi det er krig der. Jeg synes synd på dem og håper de får komme tilbake, sier Halima Rahmani til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med hjertet i hånden

Ibrahim Rahmani gjorde som han hadde lovet og ba regjeringen se på sakene til de utsendte familien på nytt.

– De som er sendt ut er barn som mine barn, og de var i samme situasjon. Så jeg håper at regjeringen finner en løsning til dem også.

Med et utklippet, rødt hjerte i hånden, og flere andre barnetegninger, kom statsministeren ut fra møtet med familien. Både situasjonen i Afghanistan, og familien Rahmanis liv på vent i Norge var tema.

– Det gir et bilde av hvor vanskelig det er å sitte i uvisse, å sitte med et avslag. Det er tøft for familien og barna, sier Solberg, som likevel avviser at møtet vil virke inn på regjeringens svar på kravet om å gjenåpne saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakevirkende kraft

Hun hadde få svar å gi på journalistenes mange spørsmål om når man kan vente en løsning på asylstriden.

Statsministeren sa imidlertid at det ikke er noe i veien for å gi asylforskriften tilbakevirkende kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke sagt at tilbakevirkende kraft i seg selv er vanskelig, sier Solberg, og går dermed imot Frp-leder Siv Jensen, som mener sakene ikke kan gjenåpnes av denne grunn.

Solberg mener likevel det er andre grunner til at det kan være vanskelig å gjenåpne sakene.

– Det er vanskelig å gi folk falske forhåpninger, sier hun.

– Mer humant

Hun ville ikke si noe som helst om når KrF kan få svar på sitt ultimatum. Partiet har krevd at alle lengeværende asylfamilier som ble sendt ut i andre halvår i fjor, må få prøvd sakene på nytt.

Ei heller ville Solberg kommentere om hele regjeringen kan velte, eller hvor lenge det er mulig å leve med et så høyt konfliktnivå mellom samarbeidspartiene.

Til sammen 15 barnefamilier har fått opphold etter at regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre i desember ble enige om en varig løsning som skal legge større vekt på barnas beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener denne regjeringen, gjennom kompromisset med KrF og Venstre, har en mer human asylpolitikk enn den som har vært ført tidligere, der flere barnefamilier får bli.

– Det er viktig å huske at det er en god grunn til å sende ut folk med avslag, raskt, for det er en voldsom belastning å bli værende med den usikkerheten, sier hun.

Lørdag reiser statsministeren på påskeferie. Dermed er det lite trolig at det blir noen løsning på striden før høytiden.