Nå starter påskeutfarten på norske veier

Illustrasjonsfoto. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både kongelige og vanlige folk legger nå ut på påsketur, og nettopp denne helga pleier utfarten være størst. Men Statens vegvesen venter ikke særlig mye lengre køer enn andre helger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forventer ganske normal helgetrafikk på Østlandet fredag, men kanskje noe tettere enn vanlig. Utfarten pleier likevel spre seg jevnt over helga og eventuelt mandag, sier trafikkoperatør Tomas Eriksen ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Også på Sørlandet og Midt-Norge forventer Vegvesenet at trafikken skal gå bra. Når det gjelder trafikken i de nordnorske fylkene oppfordrer trafikkoperatøren til å følge med på værmeldingene.

– Det er veldig marginale forhold som gjør om det blir kolonnekjøring, stenging eller om veiene kan holdes åpne. Men der er det et litt annet kjøremønster, så du får ikke de store kødannelse som i Sør-Norge sier han.

Få siste nytt om påsketrafikken på Påske-TV

Væravhengig

Hvor stor utfarten blir, avhenger imidlertid av hvordan været er, påpeker han. Og i år kan det være at mange på Østlandet venter til ut i neste uke før de drar på påsketur, tror trafikkoperatøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det litt gråvær i vente i fjellet, og da tar folk gjerne en ekstra dag eller to hjemme før de drar, påpeker han.

Noen som imidlertid er klar for påskeferie, er kong Harald og Dronning Sonja, som fredag setter seg på toget i retning Prinsehytta i Sikkilsdalen.

Les også: Forsinkede flypassasjerer måtte roes ned av politiet

Buss for fly

Det var også mange andre som var på reisefot fredag. På Oslo lufthavn førte derimot morgentåke til en del forsinkelser, og noen fly var innstilt på det som er en av årets største utfartsdager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøproblemene på lufthavnen torsdag forplantet seg også til fredag, og SAS så seg nødt til å frakte flypassasjerer med buss fra Stavanger til Oslo.

Snøfallet ventes imidlertid ikke å få noe større innvirkning på veitrafikken, opplyser Eriksen ved Vegtrafikksentralen.

Les også: – Påskesola i høyfjellet kan bli like sterk som sommersola

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper påsken kan bidra til rekord

Dersom folk kjører pent i påsken, kan det bidra til rekordlave ulykkestall i trafikken, ifølge Vegvesenet.

Per onsdag denne uken hadde 25 personer mistet livet på norske veier, noe som er sju færre enn i første kvartal i fjor. Vegvesenet frykter imidlertid påskeulykkene,

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet. Det viktigste er å komme trygt fram, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

I fjor var det 129 ulykker med personskader mellom «palmefredag» og 2. påskedag. Fire personer mistet livet og 13 ble hardt og varig skadd.

– Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier direktøren.

Vårløsning i sør

For dem som har tenkt å oppholde seg på islagt vann i påsken, kan Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) informere om at det i de nordligste fylkene er gode isforhold på innsjøene. Men sørover har vårløsningen startet langs kysten og vannene regnes ikke lenger som farbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langfjella og høyereliggende skogsområder på Østlandet har derimot fortsatt god is før påskeutfarten.

Skredfare i nord

Skredfaren ble fredag vurdert av nettstedet varsom.no som moderat i regionene sør for Trøndelag. I de nordnorske regionene advares det derimot om betydelig skredfare, nivå tre av fire på skalaen.

Lørdag gjelder derimot nivå 2, moderat skredfare, for alle regioner.