Nå kommer Frps eldrereform

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at Frp nå tar grep om eldreomsorgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at Frp nå tar grep om eldreomsorgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet har lenge krevd statlig finansiering av eldreomsorgen. Nå kommer forsøksordningen som partileder Siv Jensen håper vil bli permanent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om statlig finansiering av eldreomsorgen:

* Helsedirektoratet er gitt i oppdrag å gjennomføre en treårig forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorger i et utvalg kommuner. Ordningen er frivillig og kommunene søker selv om å få være med. Oppstart er 1. mai 2016.

* To ulike modeller skal prøves ut. Den ene innebærer at tjenester tildeles etter nasjonale kriterier og en statlig bestemt budsjettramme. Den andre sier at kommunene skal tildele tjenester og at midlene til sektoren øremerkes.

* Ordningen skal evalueres før den eventuelt blir landsdekkende, blant annet ved å sammenligning med kommuner som ikke er med på forsøket.

– Dette er en stor seier for Fremskrittspartiet. I valgkamp etter valgkamp har vi sagt at staten må ta et større ansvar for eldreomsorgen. Nå gjør vi noe med det, sier Jensen til NTB.

Fredag fikk Helsedirektoratet oppdraget. Forsøk med to ulike modeller for statlig finansiering av eldreomsorgen skal gjennomføres i et utvalg norske kommuner.

– Det er basert på frivillighet. Kommunene søker om å delta for en periode på tre år, sier Jensen.

Hun sier kommunene som deltar, vil få en større forutsigbarhet i finansieringen av omsorgstjenester.

Les også: Frp-topp ut etter hemmelig telefonopptak

To modeller

Frp gikk til valg med løfter om lovfestet rett til sykehjemsplass og statlig finansiering av eldreomsorgen. I regjeringserklæringen ble løftet moderert til en forsøksordning.

Fristen for å søke utløper 1. desember. Forsøksordningen skal tre i kraft 1. mai 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At ordningen innføres allerede i 2016 er et stort gjennomslag for oss. At staten tar et større ansvar for omsorgstjenestene, vil øke kvaliteten, kompetansen og kapasiteten i alle ledd og gjøre hverdagen tryggere for de eldre, sier hun.

Av de to modellene som skal prøves ut, er den ene Frps foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Kommunene må forholde seg til nasjonale kriterier og en statlig satt budsjettramme.

Den andre modellen er mykere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rammetilskudd

Arbeiderpartiet har størst sans for den myke og frykter Frps foretrukne modell treffer dårlig og blir svært byråkratisk.

En modell foreslått av Aps helseutvalg har likhetstrekk med regjeringens mykere modell, ifølge Aps helsepolitiske talskvinne Tove Karoline Knutsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lansert en ny og sterkere satsing på eldrehelse, gjennom å foreslå bevilget et øremerket rammetilskudd til kommunenes satsing på den eldre befolkningen, basert på bestemte vedtatte kvalitetsmål, sier hun.

Les også: Tidligere stortingsrepresentant melder seg ut av Frp i protest

Byråkrati?

Forsøksordningen skal også omfatte kommuner som ikke er med i ordningen, for sammenligningens skyld. Noe mål for antall kommuner som totalt bør være med, er ikke satt.

Det er satt av 20 millioner kroner til utredning i 2015. På spørsmål om reformen kan bidra til økt byråkrati og uklar rolleforståelse mellom stat og kommune, svarer Jensen slik:

– Det er jeg helt uenig i. Vi vil ikke sette av mer ressurser enn hva tilfellet er i dag. Stadig flere erkjenner at staten må ta et større ansvar.

Frp-lederen er spent på hvor mange kommuner som vil søke om å være med i ordningen.

– Dette er en god valgkampsak for våre folk lokalt, sier hun.