Dømt politimann i Brevik-saken anker til Høyesterett

Arkivfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Arkivfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere politimannen som er dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen hjelpeløs på Brevikbrua rett før hun falt, anker til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient anker over lovanvendelsen, blant annet om lagmannsretten har forstått betydningen av «hjelpeløs tilstand» riktig, og om han juridisk sett hadde forsett. Og hvis domstolens lovanvendelse har vært korrekt, mener vi straffen er for streng, sier forsvareren, advokat Arne Lie, til NTB.

Den 42 år gamle, tidligere politimannen tok dommen på to år og seks måneders fengsel svært tungt da Agder lagmannsrett avsa dom for to uker siden. Han er dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) på toppen av bruspennet natt til 3. august i 2013. Sekunder senere hoppet eller falt hun fra det drøyt 40 meter høye spennet.

Bråthen døde umiddelbart etter at hun traff vannflaten og ble funnet død dagen etter.

Hadde særskilt plikt

Retten mente tiltalte skjønte at det var en reell fare for at hun kunne hoppe eller falle fra brua, da han forlot henne der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hadde som politimann en særskilt plikt til å hjelpe henne, og skulle ikke under noen omstendighet ha forlatt henne i såkalt hjelpeløs tilstand den aktuelle natten, ifølge dommen. Retten mener han kranglet med Bråthen før han forlot henne på brua. Hans kjennskap til hennes psykiatriske historie tilsier at han skjønte det var en reell fare for Bråthens liv.

Lie mener også at lagmannsretten tar feil når domstolen konkluderer med at Bråthen var i hjelpeløs tilstand, slik begrepet er definert juridisk.

– Vi vil ha Høyesteretts syn på om det faktum lagmannsretten finner bevist, tilfredsstiller kravet om «hjelpeløs tilstand», sier Lie.

Skyldspørsmålet avgjort

Høyesterett har ikke anledning til å gjøre noen ny bevisvurdering under skyldspørsmålet og kan bare vurdere om lagmannsretten har forstått loven riktig, om straffen er på det nivået den skal være og om det ble gjort feil under saksbehandlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyldspørsmålet er sånn sett avgjort, men skulle Høyesterett komme til at lovanvendelsen var feil, vil saken bli sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

42-åringen ble også dømt til å betale 75.000 kroner i oppreising og 35.000 kroner i erstatning til Bråthens mor, samt 75.000 kroner i oppreisning til Bråthens samboer.