PST frykter russisk sabotasje i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk etteretning skal ha intensivert overvåkningen av norsk energivirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt tale i Oslo Militære Samfund mandag. Der kom det frem at Russland dreier sin etterretningsvirksomhet overfor Norge i retning av energisektoren.

Til Aftenposten sier Bjørnland at store stater bruker enorme ressurser på etteretning og at Russlands etterretningsinformasjon i verste fall kan brukes til sabotasje.

– Vi registrerer at russisk etterretningstjeneste søker informasjon om norsk forsvar og NATOs planer og strategier. Det kan tjene Russland, og svekke Vesten. Informasjonen kan anvendes i sabotasjeøyemed, hvis det skulle bli aktuelt.

Les også: PST tror antall fremmedkrigere er høyere enn kjent

Trusselbildet forverret

Hafslund, Statkraft og Statnett har nå gått sammen og etablert selskapet KraftCert, som skal være et kompetansesenter for alvorlige IKT-sikkerhetshendelser i den norske kraftbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Peer Østli i det nyoppstartede selskapet sier til Aftenposten at trusselbildet mot energisektoren er forverret.

– Hvis man sitter på info om hvordan man kan lamme kraftsektoren i et land, vil det være verdifullt for en ikke-vennligsinnet makt. Her snakker jeg generelt om fremmede makter og har ikke spesielt russere i tankene, sier han.

Les også: Etterretningstjenesten: Økt fare for terror

– Aggresjon mot Norge

Etterretningssjef Kjell Grandhagen har tidligere uttalt at han Russland i dag ikke utgjør noen militær trussel mot Norge.

– Det er vanskelig å se en rasjonell grunn til russisk og militær aggresjon mot Norge i et kort eller mellomlangt perspektiv. På den annen side er intensjoner noe som kan endres raskt, sa Grandhagen.

Russlands annektering av Krim-halvøya og «aktiv orkestrering» av opprøret i Øst-Ukraina har vært et hovedfokus for E-tjenesten det siste året.

– Vi vurderer at det fortsatt er i Russlands interesse å ha et godt bilateralt samarbeidsforhold til Norge, til tross for at Ukraina-krisen også har påvirket forholdet mellom våre to land, sier Grandhagen.