Lagmannsretten opphever tvangsflyttingen av Krekar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagmannsretten har opphevet flyttingen av mulla Krekar til Kyrksæterøra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgarting lagmannsrett har opphevet politiets vedtak om å tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Det skriver VG.

– I kjennelsen fastslår Borgarting lagmannsrett at departementets instruks går for langt i å gripe inn i den skjønnsutøvelsen som politiet skal foreta. Departementet hadde derfor ikke adgang til å gi en slik instruks. Siden denne instruksen kan ha virket bestemmende på politiets pålegg til Najmuddin Faraj Ahmad, må pålegget oppheves, skriver lagmannsretten i en pressemelding.

– Det er riktig vurdert, og vi er glad for at vi har en uavhengig og sterk domstol som tør å ta slike avgjørelser, sier Krekars advokat gjennom mange år, Brynjar Meling, til Nettavisen.

Reaksjon: Lagmannsretten refser Justisdepartementet

Satt på hold

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte 58-åringen til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune etter at han tidligere i år ble løslatt fra Kongsvinger fengsel. Han ble i 2010 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. februar fastslo Oslo tingretten at politiets vedtak om tvangsflytting var lovlig. Krekar anket imidlertid saken til lagmannsretten. I mellomtiden har tvangsbosettingen blitt satt på hold gjennom såkalt oppsettende virkning av kjennelsen, fram til lagmannsretten kom med sin avgjørelse.

Etter løslatelsen er Krekar på ny siktet for å ha kommet med trusler som er nesten identiske med dem han ble dømt for i 2012. Denne gangen er det én person som er utsatt for trusler.

Kan ankes videre

Meling sier det nå er opp til politiet å vurdere hva neste skritt blir.

– De kan anke dette til Høyesterett eller treffe en ny avgjørelse hvor de tar hensyn til innsigelsene fra domstolen om departementets kompetanseoverskridelse, sier han.