Oppdrettsnæringas håpløse kamp mot lakselus:Store mengder laks drept og skadet i kampen mot lakselus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptil 13 prosent av laksen hos Salmonors anlegg døde av skadene de fikk i forsøket på å bli kvitt lakselusa, viser inspeksjonsrapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den håpløse kampen mot lakselus-plagen som rir store deler av havbruket i Norge, ble virkelig satt på spissen ved selskapet Salmonors anlegg Geitryggen i Rørvik.

Der døde opptil 13 prosent av laksen som følge av forsøkene på å bli kvitt enorme mengder lakselus.

Det går fram av innsynsrapporten Aqua kompetanse AS har sendt til Mattilsynet, og som ABC Nyheter har fått.

Etter at kjemikalier forgjeves var prøvd her - som i mange andre oppdrettsanlegg - begynte selskapet forsøk på å spyle lakselusa av fisken, slik ABC Nyheter meldte onsdag. Det ga omfattende sårskader og lidelser for fisken. Mange av dem døde.

Ifølge inspeksjoner 31. oktober og 18. november i fjor, var det sårskader og skader i laget med fiskeskjell i alle merdene ved anlegget.

Disse omfattende skadene med påfølgende lidelser for fisken, fant ikke Mattilsynet grunn til å anmelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kampen mot lakselus gir fæle virkninger

 TAPT KAMP? Økonomiske tap, lidelse og død for fisken i kjølvannet av lakselusas framvekst. Her en av fiskene som ble alvorlig skadd av lusespylingen ved Salmonor. Foto: Aqua Kompetanses tilsynsrapport. TAPT KAMP? Økonomiske tap, lidelse og død for fisken i kjølvannet av lakselusas framvekst. Her en av fiskene som ble alvorlig skadd av lusespylingen ved Salmonor. Foto: Aqua Kompetanses tilsynsrapport.

Mer død fisk enn de kunne telle

«Dødeligeheten har vært forøket i november. Dette skyldes håndtering i forbindelse med avlusning, og ikke sykdom», heter det i rapporten, som illustrerer tilstanden ved flere stygge bilder.

Den registrerte dødeligheten var 5,4 prosent, men veterinæren regnet med at det virkelige tallet var noe høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skyldes at dødeligheten har vært større enn anleggets eget system for død fisk har hatt kapasitet til å håndtere, heter det i rapporten.

«Merdinspeksjonen viste stor forekomst av påkjent fisk med hudsår i nesten samtlige merder», heter det om inspeksjonen i november. Og da var faktisk skadene gått noe ned fra måneden før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vi må bruke andre midler enn medisinering også

I de ti merdene ved Geitryggen varierte dødeligheten fra 0,5 til 13 prosent av all fisk i november.

Mange av dem som ikke ble drept av lusespylingen, fikk skader. I de to meter av de øverste lagene, var skadene svært så synlige, som bildet viser.

Men det slutter ikke der.

ETTER LUSESPYLING: Slik så laksen i merdene ved Geitryggen ut. Foto: Aqua Kompetanses inspeksjonsrapport.ETTER LUSESPYLING: Slik så laksen i merdene ved Geitryggen ut. Foto: Aqua Kompetanses inspeksjonsrapport.

For også laksen dypere ned hadde skader, viste det seg da veterinæren tok opp tilsynelatende frisk fisk under et par meter fra overflaten.

«Det viste seg at til tross for at fisken så ut til å være i god forfatning, var det uttalt forekomst av ristskader (skader i fiskeskjell-laget, journ. anm.) i markerte streker på sidene av de fleste fiskene.», konstaterer inspektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrevernalliansen anmelder smertefull spyling av laks

Måtte gi tapt

Etter lusespylingen ved Salmonor skrev innehaveren Vibecke Bondø i en epost til Mattilsynet at de ville prøve å slakte ut deler av fisken i merdene, i håp om at det ville lette lusetrykket.

3. desember ga Mattilsynet pålegg om at forskriftens krav til maksimum 0,5 lus per laks, skulle være oppnådd innen 15. februar i år.

Med trussel om dagmulkter på 273.583 kroner per dag dette ikke ble oppnådd etter fristen, valgte selskapet å tømme merdene og legge dem brakk, for heller å sette ut fisk i andre anlegg.

Fredag 20. mars legger fiskeriminister Elisabeth Aspaker fram en stortingsmelding om økning i havbruksproduksjonen.

Les: Aspaker håper på bærekraftig havbruksvekst på 3 prosent i året