Ap støtter mistillitsforslag mot Anundsen:Mistillit fra Ap setter sentrum i knipe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet støtter mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i asylbarnsaken. Venstre og KrF vet ikke hva de skal gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De færreste tror at de to støttepartiene vil bidra til å felle Anundsen og skape regjeringskrise. Samtidig vil det være krevende å forklare hvorfor de beskytter en statsråd som de så heftig har kritisert gjennom lang tid.

– Vi har ikke konkludert. Det er fortsatt enkelte spørsmål som er ubesvart, sa Venstres Abid Raja etter partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

Få minutter senere kunngjorde KrFs Hans Fredrik Grøvan det samme på vegne av sitt parti. Ingen av dem ville si noe om hva som konkret må avklares før spørsmålet om Anundsen har tillit eller ikke, kan besvares.

Flere brudd

Bak mistillitsforslaget står SVs Bård Vegar Solhjell. Forslaget har støtte fra Senterpartiet, og nå også fra Arbeiderpartiet.

– Vi har ikke tillit til justisministeren, sa partileder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen etter Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang siden 1982 at Arbeiderpartiet går inn for mistillit mot en statsråd.

– Vi har å gjøre med en statsråd som har feilinformert flere ganger, som har holdt tilbake informasjon og ikke har villet gi Stortinget den informasjonen det har bedt om, sier Jette Christensen som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for Arbeiderpartiet.

Justisministeren ville selv ikke kommentere Aps beslutning onsdag kveld, men Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mener mistillitsforslaget er uten grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik denne saken nå fremstår, er det et rent politisk spill fra opposisjonens side. De gjør saken til en politisk sak, ikke en kontrollsak. Det er svært beklagelig, sier Nesvik.

– To saker

Støre og Christensen understreker at Arbeiderpartiet alene har vurdert det konstitusjonelle i saken. Spørsmålet om utsendte asylbarn bør få sine saker behandlet på nytt, var ikke en del av vurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finner Venstres Abid Raja forunderlig.

– Hvis Ap uttrykker mistillit, må jo partiet også mene at det kan ha skjedd feil som har rammet enkeltmennesker og ført til at unger kan ha blitt sendt ut av landet uriktig, sier han.

Etter det NTB får opplyst er regjeringspartiene i dialog med Venstre og KrF om disse barna. Ifølge Aftenposten har Anundsen utarbeidet en oppskrift for hvordan returnerte asylbarn kan få gjenopptatt sine saker.

– Holdes atskilt

KrFs Hans Fredrik Grøvan avviser at en løsning for utsendte asylbarn vil kunne påvirke behandlingen av mistillitsforslaget.

– Vi har kun vurdert det konstitusjonelle og ikke skjelt til andre sider ved denne saken.

Ikke alle ser det som Grøvan:

– Hvis Anundsen er villig til å se på sakene på nytt, så vil han jo rette opp inntrykket ved å rette opp sine feil. Da er det ikke noen grunn til mistillit, sier en kilde i et av de to sentrumspartiene til NTB.

Venstre og KrF sier de vil treffe en avgjørelse i saken innen avgivelsesfristen i kontroll- og konstitusjonskomiteen førstkommende tirsdag.