Israels sterke mann håper på gjenvalg

Benjamin Netanyahu har vært statsminister i Israel i ni år, men har fått mye kritikk både fra høyre og venstre etter krigen mot Gazastripen sist sommer. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Benjamin Netanyahu har vært statsminister i Israel i ni år, men har fått mye kritikk både fra høyre og venstre etter krigen mot Gazastripen sist sommer. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare Israels landsfader David Ben Gurion har sittet lenger i statsministerstolen enn Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Benjamin Netanyahu:

* Født i Tel Aviv 21. oktober 1949.

* Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.

* Valgt inn i Knesset for høyrepartiet Likud i 1988.

* Partileder for Likud fra 1993 til 1999.

* Statsminister fra 1996 til 1999.

* Utenriksminister 2002-2003.

* Finansminister fra 2003 til 2005, men forlot regjeringen i protest mot Ariel Sharons tilbaketrekning fra Gazastripen.

* Ble samme år igjen leder i Likud etter at Sharon brøt ut og dannet sentrumspartiet Kadima.

* statsminister fra 31. mars 2009.

* Gjenvalgt i 2013.

* Gift tre ganger, siden 1991 med barnepsykologen Sara Netanyahu.

Netanyahu ble født i Israel i oktober 1949, men flyttet med familien til USA som sjuåring. Oppvekstårene tilbrakte han i stor grad i Pennsylvania, før han som 18-åring returnerte til Israel for å avtjene verneplikt.

Under seksdagerskrigen i 1967 fikk han sin ilddåp, og de neste fem årene tjenestegjorde han blant annet i spesialstyrken Sayeret Matkal under kommando av sin senere politiske rival Ehud Barak.

FÅ SISTE NYTT om utviklingen i valget her

Arkitektur og statsvitenskap

I 1972 returnerte Netanyahu til USA for å studere, først arkitektur ved Massachusetts Institute of Technology og deretter statsvitenskap ved Harvard.

Storebroren Yonatan ble drept under et israelsk kommandoraid mot et kapret passasjerfly i Entebbe i 1976, og to år senere returnerte Benjamin Netanyahu til Israel for å lede et nyopprettet institutt for terrorbekjempelse oppkalt etter broren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under denne tiden startet han sin politiske karriere, først som protesjé for tidligere forsvars- og utenriksminister Moshe Arens fra høyrepartiet Likud, som da var ambassadør i Washington.

Les også: Netanyahu: – Det blir ingen palestinsk stat så lenge jeg styrer

FN-ambassadør

I 1984 ble Netanyahu utnevnt til FN-ambassadør, og fire år senere returnerte han til Israel der han ble innvalgt i Knesset for Likud der han raskt steg i gradene.

Da statsminister Yitzhak Rabin ble drept i et attentat i 1996, og Shimon Peres og det israelske arbeiderpartiet ikke fikk fornyet tillit, var det klart for en Likud-styrt regjering med Netanyahu i statsministerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Posten beholdt han til 1999, da Arbeiderpartiet med Barak gjenerobret regjeringsmakten, men bare for et drøyt år.

Les også: Netanyahu hevder skandinaviske land vil velte ham

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anstrengt forhold

Ariel Sharon overtok som statsminister i en ny Likud-ledet regjering, og i 2002 utnevnte han Netanyahu til utenriksminister.

Forholdet mellom de to var aldri godt, og ble ikke bedre da Netanyahu gjorde et mislykket forsøk på å gjenvinne lederposten i Likud. Det endte med at Sharon «degraderte» ham til finansminister.

Da Sharon i 2005 besluttet å trekke israelske styrker og bosettere ut av Gazastripen, trakk Netanyahu seg i protest, og Likud raknet.

Sharon og en gruppe moderate Likud-politikere dannet sentrumspartiet Kadima, som vant valget året etter. Ehud Olmert ble statsminister og satt i tre år til han ble felt av en korrupsjonsskandale.

Les også: Israel-valget blir en folkeavstemning om Netanyahu

Kraftig høyredreining

Valget i 2009 endte med en kraftig høyredreining og seier for det gamle Likud og Netanyahu, som fikk med seg det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu og flere religiøse i en koalisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire år senere sikret Netanyahu seg gjenvalg, etter å ha fått Kadima og det nydannede sentrumspartiet Yesh Atid med på laget.

Idyllen varte i to år, før en budsjettkrangel resulterte i at begge partiene ble kastet ut av koalisjonen og Netanyahu skrev ut nyvalg.

Les også: Netanyahu letterliggjøres etter konspirasjonsanklager mot Norden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstravagant pengebruk

Israelerne har den siste tiden boltret seg i avsløringer om ekstravagant pengebruk i den israelske statsministerboligen, og bildet som tegnes av statsministerens ektefelle Sara er særdeles lite flatterende.

Ifølge norske diplomater i Israel har Netanyahu også fått mye kritikk både fra høyre og venstre etter Gaza-krigen sist sommer og er derfor ikke på høyden av sin politiske makt.

– Men Netanyahus politiske teft og evne til å overleve bør ikke undervurderes, advarer diplomatene i et notat.

Blir han gjenvalgt, vil Israel fortsatt ha en statsminister som er mer opptatt av atomtrusselen fra Iran, enn av å gi palestinerne en egen stat.