Vanuatus president: Klimaendringer bidro til katastrofen

Innbyggere i Vanuatu samler eiendelene sine etter syklonen Pams herjinger. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
Innbyggere i Vanuatu samler eiendelene sine etter syklonen Pams herjinger. (Foto: Reuters/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syklonen som har rasert deler av øystaten Vanuatu, kan delvis skyldes klimaendringer, mener landets president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Syklonen førte til enorme skader. Den har vært som et monster. Nå må Vanuatu begynne på nytt, sier president Baldwin Lonsdale, som mandag var på vei til Vanuatu fra Japan, der han hadde deltatt på en konferanse om naturkatastrofer.

Han mener klimaendringer har deler av skylden for katastrofen. Lavtliggende stillehavsøyer er utsatt når havnivået stiger.

– Vi har akutt behov for humanitær hjelp. Vi trenger også økonomisk støtte og bistand til å gjenoppbygge infrastrukturen, sier han.

Frykter flere døde

Foreløpig er 24 personer bekreftet omkommet, de fleste i de sørligste områdene i landet, opplyste FNs nødhjelpskontor OCHA i en tilstandsrapport mandag.

I tillegg har 3.300 personer søkt tilflukt i 37 sentre for evakuerte i de nordlige provinsene og på hovedøya Efate.

Svensk UD opplyser at de har fått ubekreftede meldinger om at en svensk mann i 80-årene er savnet etter syklonen. I alt bor ti svensker i øystaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanuatu består av hele 82 øyer, noe som kompliserer hjelpearbeidet. Det har fortsatt ikke vært mulig å kommunisere med landets mest fjerntliggende øyer.

Store ødeleggelser

Provinsen Shefa og øya Efate, der hovedstaden Port Vila ligger, er erklært som katastrofeområde. Her er det skader eller ødeleggelser på 90 prosent av bygningene. Det jobbes fortløpende med å gjenopprette kommunikasjonen med titusenvis av mennesker i de sørligste områdene.

– Det er som vi hadde mistanke om: Alt er ødelagt. Men akkurat nå vet vi ikke hva som har skjedd med menneskene, sier Tom Skirrow, leder for Redd Barna på Vanuatu.

Sverige har sendt kommunikasjonsutstyr og fem telekomeksperter til Vanuatu. De har fått i oppdrag å bygge et senter for å lette kommunikasjonen og det pågående hjelpearbeidet.