SV starter valgkampen med utenrikspolitisk oppgjør

Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken fortsetter som henholdsvis nestleder og leder i SV. Partiet holdt landsmøte på Gardermoen i helga.
Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken fortsetter som henholdsvis nestleder og leder i SV. Partiet holdt landsmøte på Gardermoen i helga.
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs landsmøte kritiserte den SV-støttede bombingen av Libya, vil stanse kjøpene av amerikanske jagerfly og skjerper partiets standpunkt mot NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle forslagene ble stemt gjennom mot redaksjonskomiteens innstilling, noe som blir tolket som at venstrefløyen i partiet vant viktige seiere.

Partileder Audun Lysbakken hevder at NATO-vedtaket er ukontroversielt og i tråd med eksisterende vedtak, men vedgår at han selv stemte mot formuleringen som sier rakt fram at «SV er mot norsk medlemskap i NATO».

Den nettopp gjenvalgte partilederen strever imidlertid med å gjøre det klart hvordan partiet skal gjennomføre beslutningen om å stoppe kjøpene av F-35-jagerfly. Han tolker det dit hen at partiet skal arbeide for å begrense kjøpene mest mulig.

– Det er fortsatt ikke sånn at landsmøtevedtak i SV automatisk blir norsk politikk, konstaterer han.

Les også: Audun Lysbakken gjenvalgt som SV-leder

Libya-splitt

Uttalelsen om at Libya-bombingen ikke var riktig, selv om den var basert på FN-mandat, kunne imidlertid Lysbakken støtte opp om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo en helt korrekt oppsummering. Jeg er i tvil om det var riktig å gå inn i Libya i første omgang, det vil jeg alltid være i tvil om, sier Lysbakken, som var statsråd i den rødgrønne regjeringen da beslutningen ble fattet med SVs støtte.

Nestleder Bård Vegar Solhjell, som var parlamentarisk leder, stemte imidlertid mot beslutningen, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

– I sum er det viktig for oss at det skal være en oppegående debatt om norsk utenrikspolitikk, konkluderer Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SV-strid om kvinnekvoter

Dragkamp

Dragkamp mellom fløyer og regioner satte også et visst preg på arbeidet med få på plass et nytt sentralstyre. Men toppledelsen ble som valgkomiteen ønsket: Lysbakken og Solhjell ble gjenvalgt, Oddny Miljeteig ble ny nestleder og Kari Elisabeth Kaski fikk jobben som partisekretær

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøtet handlet ellers mye om å gi fotfolket i partiet skyts når de nå skal gå løs på lokalvalgkampen. Heldagsskole, bemanningsnorm i omsorgssektoren og en tillitsreform som vektlegger faglige vurderinger i velferdstjenestene framfor kontroll og byråkrati, var blant vedtakene.

– Ta kampen for et varmere samfunn og en litt kaldere klode, erklærte partileder Audun Lysbakken da landsmøtet ble avsluttet søndag.

Les også: – SV-støtte til norsk bombing betyr lite for SV-velgere

Ingen flat vei

– Det går ingen flat vei til fjells, sa partiveteranen Eldbjørg Lunde da hun under landsmøtemiddagen hyllet 40-åringen SV med en humoristisk gjennomgang av partihistorien.

Partitoppene vedgår da også at det er bratt. Meningsmålingene tyder på at partiet ikke har klart å snu den triste trenden fra de siste valgene, snarere tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om bare et par uker må de lokale partiene kunne legge fram lister med kandidater både til kommune- og fylkestingvalget, og flere har stilt spørsmål om hvorvidt SV vil klare å stille like mange som sist. Partiet, som fra før har en svak partiorganisasjon, har også tapt medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal erkjenne at det er en tyngre jobb enn tidligere å få på plass listene. Det sitter folk ute i kommunestyrene som har stått på lister lenge, og vi har ikke vært flinke nok til å rekruttere nye folk. Det tror jeg blir en veldig viktig jobb for meg og partiet de neste to årene, sier nyslått partisekretær Kaski.

– Vi stilte 281 lister i 2011, og det naturlige utgangspunktet er å komme så nært det antallet som mulig, sier Lysbakken.

– Det aller viktigste er å få på plass de største kommunene hvor vi ikke hadde lister sist, for der er det mange stemmer som teller for vårt nasjonale resultat, sier Lysbakken.