Forprosjekt om Stad skipstunnel settes i gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

En skipstunnel ved Stad i Sogn og Fjordane er fortsatt et stykke unna å bli en realitet, men samferdselsdepartementet har nå bedt Kystverket utarbeide et forprosjekt om tunnelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samferdselsdepartementet har nå bedt Kystverket om å utarbeide et forprosjekt om Stad skipstunnel. Dette er en del av arbeidet med et forslag som kan legges fram for Stortinget, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en pressemelding.

I 2013 bevilget den rødgrønne regjeringen én milliard kroner til skipstunnelen ved Stad i Sogn og Fjordane i 2013. Pengene var en del av Nasjonal transportplan.

I 2011 leverte Kystverket en konseptevaluering med to ulike alternativer for skipstunnel. En liten og en stor tunnel.

– På bakgrunn av tidligere forundersøkelser går vi nå videre med det største tunnelalternativet i forprosjektfasen. Det betyr at hurtigruteskipet MS Midnatsol og tilsvarende fartøy skal kunne seile gjennom tunnelen, sier samferdselsministeren.

Les også: 1 milliard til skipstunnel ved Stad

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Områdene ved Stad er særdeles værutsatt. En kombinasjon av havstrømmer og undersjøisk topografi skaper krevende seilingsforhold med høye bølger som kommer fra alle kanter samtidig.

Dermed velger flere fartøyer å vente istedenfor å passere Stad under vanskelige forhold.

Ifølge pressemeldingen fra samferdselsdepartementet skal forprosjektet gjennom ekstern kvalitetssikring fase 2, før en beslutningssak kan legges fram for Stortinget.

Tidligst i neste stortingsperiode kan prosjektet starte opp.