FN: Over 6.000 drept i Ukraina

FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter Ivan Simonovic under en pressekonferanse om situasjonen i Ukraina i Genève mandag. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter Ivan Simonovic under en pressekonferanse om situasjonen i Ukraina i Genève mandag. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere enn 6.000 mennesker er blitt drept siden kampene i Øst-Ukraina brøt ut for snart et år siden, ifølge FNs menneskerettssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om konflikten i Ukraina

* Den væpnede konflikten tok til i midten av april 2014, da prorussiske separatister gjorde opprør øst i landet.

* Da hadde Russland allerede i mars annektert halvøya Krim.

* Over 6.000 mennesker er drept.

* I september inngikk partene – regjeringen i Kiev og de prorussiske separatistene i øst – en avtale som skulle gjøre slutt på striden. Avtalen ble ikke overholdt.

* 12. februar ble partene enige om en ny våpenhvile. Avtalen inneholder også en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området. Våpenhvilen trådte i kraft 15. februar.

* Det ukrainske forsvaret startet torsdag en tilbaketrekking av tunge våpen fra fronten, slik våpenhvileavtalen krever.

(Kilde: Ritzau, NTB)

FN fordømmer tapene av menneskeliv og omtaler krigen i Ukraina som en «nådeløs ødeleggelse av sivile liv og infrastruktur».

– Flere enn 6.000 liv er nå gått tapt på under et år på grunn av kampene i Øst-Ukraina, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i en uttalelse mandag.

FN maler et dystert bilde av utviklingen i menneskerettskontorets niende rapport om det voldsherjede Øst-Ukraina. Siden nyåret har det vært en alvorlig opptrapping i konflikten, påpeker FN.

Sivile rammes av vilkårlige fengslinger, tortur og forsvinninger, heter det i rapporten. I hovedsak er væpnede grupper ansvarlige for overgrepene, men også ukrainske myndigheter anklages i enkelte tilfeller for å stå bak.

FN mistenker videre at det er utført utenomrettslige, vilkårlige henrettelser.