«Han døde for Russlands fremtid»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av russere hedret Boris Nemtsov i Moskvas gater. «Han døde for Russlands fremtid» og «Han kjempet for et fritt Russland», sto det på noen av plakatene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrangørene anslo at 70.000 mennesker møtte opp for å minnes den drepte opposisjonspolitikeren, men oppslutningen skal i realiteten ha vært mindre.

Opposisjonen hadde opprinnelig planlagt en demonstrasjon mot den økonomiske krisen i Russland. Men etter at Nemtsov ble drept rett ved Kreml fredag kveld, ble arrangementet gjort om til en minnemarkering.

Politiet anslo at 16.000 mennesker deltok. Myndighetene i Moskva godkjente på forhånd markeringen, og at inntil 50.000 personer kunne delta i den.

Slike massemønstringer er svært uvanlig i den russiske hovedstaden, hvor myndighetene strengt kontrollerer opposisjonelle arrangementer.

I Russlands nest største by St. Petersburg marsjerte 6.000 mennesker, noen av dem svøpt i ukrainske flagg, for å minnes Nemtsov.

Les også: Hevder Nemtsov ville avsløre russiske Ukraina-planer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke reaksjoner

Sjokkerte russere strømmet i helgen til Bolsjoj Moskvoretskij-broen, hvor Nemtsov ble skutt ned og drept da han var på vei hjem etter et restaurantbesøk. Et hav av blomster var lagt ned for å minnes opposisjonspolitikeren, som på 1990-tallet ble nevnt som en mulig fremtidig russisk president.

Drapet er det mest dramatiske i hele president Vladimir Putins 15 år lange periode som Russlands leder, og reaksjonene er sterke blant Nemtsovs opposisjonelle kolleger.

– Hvis vi kan stanse hatkampanjen som rettes mot opposisjonen, har vi en mulighet til å forandre Russland. Hvis ikke står vi overfor muligheten for en omfattende konflikt i befolkningen, sier opposisjonslederen Gennadij Gudkov ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette landet har ingen fremtid hvis politiske syn blir straffet på denne måten, sier Sergej Mitrokhin, også han en sentral opposisjonell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nemtsov fryktet for sitt liv

«Helter dør aldri»

Opposisjonspolitikeren Mikhail Kasianov håper drapet kan bli et vannskille.

– Jeg tror dette er et vendepunkt for Russland. Nå begynner folk å våkne opp. De forstår at de må vise sin mening hvis landet skal komme på rett spor, sier han til NRK.

Samtidig ble en ukrainsk parlamentariker pågrepet av politiet i forkant av marsjen.

– Jeg ropte ikke noe, bar ikke på noen bannere eller flagg – de pågrep meg på bakgrunn av T-skjorta mi, skriver Aleksej Gontsjarenko på Facebook.

Den hadde påskriften «helter dør aldri», melder AFP.

Gudkov viser til at «myndighetene er korrupte» og ikke tåler at noen utfordrer deres maktposisjon.

– Boris var ubehagelig for dem, sier han.

Likvidert

Den 55 år gamle tidligere visestatsministeren Boris Nemtsov var kjent som en krass kritiker av president Putin og krevde bare få timer før han ble drept en slutt på russisk aggresjon i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig helt uvisst hvem som sto bak drapet, som bar preg av å være en planlagt likvidering. USAs utenriksminister John Kerry ba søndag russiske myndigheter om å foreta en grundig, åpen og reell etterforskning av saken.

Putin sier han selv vil lede etterforskningen og lover at gjerningsmennene vil bli funnet og straffet. Nemtsov selv sa imidlertid i et intervju for få uker siden at han fryktet for livet sitt på grunn av sin motstand mot Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsleder Ilya Yashin mener Putin må ta sin del av skylden for drapet:

Kreml-kritikere som er drept eller har dødd en mystisk død

* 27. februar 2015: Opposisjonslederen Boris Nemtsov (55) blir skutt og drept i sentrum av Russlands hovedstad Moskva.

* 23. mars 2013: Boris Berezovsky (67), tidligere oligark og sterk kritiker av Vladimir Putin, blir funnet hengt i sitt eget hjem i Storbritannia, der han bodde i eksil. Britisk politi klarer ikke å bevise at han tok sitt eget liv, selv om mye tyder på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 16. november 2009: Advokaten Sergej Magnitskij (37) dør etter å ha blitt nektet medisinsk behandling i et fengsel i Moskva, der han satt tiltalt for økonomisk kriminalitet etter å ha anklaget myndighetene for korrupsjon.

* 15. juli 2009: Menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova (50) blir bortført utenfor hjemmet sitt i Groznyj i Tsjetsjenia. Hun blir senere funnet drept i naborepublikken Ingusjetia.

* 19. januar 2009: Menneskerettsadvokaten Stanislav Markelov (34) og journalisten Anastasia Baburova (25) blir skutt og drept i Moskva.

* 23. november 2006: Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko (43) dør etter å ha blitt forgiftet i London, der han bodde i eksil.

* 7. oktober 2006: Journalisten Anna Politkovskaja blir skutt og drept utenfor hjemmet sitt i Moskva.

(Kilde: AFP)