Mulla Krekar er varetektsfengslet i fire uker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar er varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for trusler og for å ha oppfordret til straffbare handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar har satt en pris på hodet til en kurder, mener politiet. Han varetektsfengsles nå i fire uker, men anker kjennelsen.

Politiet fikk fredag medhold i sin begjæring om fire ukers varetekt. Mulla Krekar er siktet etter straffelovens paragraf 227 for trusler og etter paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger. Grunnlaget er uttalelser han har kommet med i intervjuer med NRK og andre fjernsynskanaler.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet og siktet

Til NRK sa mulla Krekar at han vil sende en gave til den som dreper kurderen Halmat Goran. Krekar er tidligere dømt for trusler mot vedkommende.

– Dette er blodpenger og å sette en pris på en persons hode, sa politiinspektør Vegard Rødås om utsagnene under fredagens fengslingsmøte.

Varsler anke

Oslo tingrett gir politiet medhold og fastslår at utsagnene om kurderen er «en oppfordring og tilskyndelse» til drap. Utsagnene er samtidig egnet til å framkalle alvorlig frykt hos ham, påpeker dommer Finn Haugen i sin kjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekars forsvarer Brynjar Meling sier til NTB at kjennelsen vil bli anket.

– Jeg mener det er den samme trusselen, samme handlingen som han tidligere er dømt for. Han sier det samme om det samme, sier Meling.

Ifølge advokaten vil det være dobbeltstraff å dømme mulla Krekar på nytt for slike uttalelser. Tingretten mener på sin side at utsagnene er som nye straffbare handlinger å regne når mulla Krekar gjentar dem nå, flere år senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankefristen er to uker, og mulla Krekar vil bli sittende i varetekt fram til ankesaken er avgjort.

– Må båndlegges

Rødås betegner intervjuet som skremmende. Samtidig må mulla Krekars utsagn i intervjuene ses i sammenheng med den innflytelsen han har, mener politiinspektøren, som er påtaleansvarlig i saken.

– Når han kommer med generelle terroroppfordringer eller oppfordringer til drap på konkrete personer, må det ses i sammenheng med den innflytelsen han har, sa Rødås i fengslingsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener samfunnet må legge bånd på mulla Krekar.

– Dette må stoppe. Han har muligens balansert med ytringsfriheten en stund. Men dette må båndlegges nå. Hvis han ikke klarer å styre seg selv, så må vi gjøre det, sa Rødås.

Hevdet sin uskyld

Mulla Krekar sier selv at han er uskyldig. Han mener han er blitt feiltolket, og at NRK har presentert intervjuet på en fordreid måte.

– Svaret på noen av spørsmålene er svar på andre spørsmål. De har endret det. Når man hører på de arabiske svarene, er det nyanser og forskjeller, hevdet Krekar i retten.

– Dette intervjuet var på over to timer. De lovet meg å publisere 15 minutter, og etterpå hele intervjuet på internett. Hadde de offentliggjort hele, hadde vi ikke trengt å diskutere her og nå, sa han.

Frykter påvirkning

Ifølge Rødås er det primære problemet at mulla Krekar kan påvirke andre til å handle. Han viser til at mullaen regnes som en god taler, og at han tidligere har vært i kontakt med ekstremister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiinspektøren viser også til terroren i København nylig. Der var personer på bare 19– 22 år involvert.

– Så unge personer kommer ikke fram til en så ekstrem fortolkning på egen hånd. Dette skyldes klart at de er påvirket av religiøse skikkelser, som mulla Krekar, sa Rødås.

Politiinspektøren varsler at saken snarlig vil bli brakt videre til hovedforhandling. (©NTB)

Les også: Politiet mener Krekar har utlovet «blodpenger»