Sterkt lys på dvergplanet forundrer Nasa

Disse lyssterke punktene på Ceres’ overflate volder Nasas forskere hodebry. Foto: Scanpix/AFP.
Disse lyssterke punktene på Ceres’ overflate volder Nasas forskere hodebry. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdagelsen av nok et sterkt lys på dvergplaneten Ceres får Nasa-forskere til å klø seg i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romsonden US Dawn vil snart på inn i bane omkring det største objektet i asteroidebeltet. Det er et visst håp om at sonden kan løse mysteriet.

Bilder tatt fra 46.000 kilometers avstand viser at et lyst punkt på planeten som forskerne oppdaget tidligere dukker opp ved siden av et annet punkt som er noe mer lyssvakt, heter det i en pressemelding fra Nasa ifølge AFP.

Lyset kommer fra samme forsenkning som det andre punktet, viser bilder Nasa har offentliggjort.

– Det kan være flekkene er vulkanske, men vi må vente til vi får bilder med bedre oppløsning før vi kan gjøre slike geologiske tolkninger, sier Chris Russel fra Dawn-oppdraget.

Les også: Snart skal NASA lete etter liv på Jupiters måne

Svar i mars?

Dawnsonden vil gå inn i bane omkring Ceres 6. mars. Forskerne antar at de vil få bedre utsikt til de mystiske lysene etterhvert som romsonden nærmer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sterkeste lyset er fremdeles for lite til at våre kameraer kan få et godt bilde av det, men tross størrelsen lyser det sterkere enn noe annet på Ceres. Det er helt uventet og fremdeles et mysterie for oss, sier forskeren Andreas Nathues, som er ansvarlig for kameraet på romsonden.

Forskerne påviste vanndamp fra Ceres i 2012, og Nasa melder at overflaten til himmellegemet har «mineraler som kan bære vann».

Les også: – Stjerne fløy forbi solsystemet for 70.000 år siden

950 kilometer bred

Dawnsonden ble skutt opp i 2007, og ble sendt for å granske de to største legemene i asteroidebeltet, som ligger mellom Mars og Jupiter.

Dawn undersøkte kjempeasteroiden Vesta i 2011, og skaffet mål og bilder. Etter 2012 forlot sonden Vestas bane og begynte reisen mot Ceres. Ceres har en diameter på omkring 950 kilometer, og Vesta har en diameter på omkring 525 kilometer.