Høie: – Må tåle sterke ord

– Som statsråd må jeg tåle sterke ord og kritikk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) etter å ha fått en skyllebøtte på Facebook av en fortvilet barnelege i Kristiansund. Men statsråden vegrer seg for å fortelle hvordan ordene treffer ham. 
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
– Som statsråd må jeg tåle sterke ord og kritikk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) etter å ha fått en skyllebøtte på Facebook av en fortvilet barnelege i Kristiansund. Men statsråden vegrer seg for å fortelle hvordan ordene treffer ham. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som statsråd må jeg tåle sterke ord og kritikk, sier helseminister Bent Høie (H) etter å ha fått en skyllebøtte på Facebook av en fortvilet barnelege i Kristiansund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnelege Anna Owczarz la ansvaret hos helseministeren etter at en ti måneder gammel gutt døde mens barneavdelingen ved byens sykehus var stengt.

– Er du ansvarlig, Bent Høie?

– Jeg er ansvarlig for hele Helse-Norge, men det betyr ikke at jeg skal eller bør detaljstyre det enkelte sykehus eller den enkelte avdeling, sier Høie til NTB.

Det var en melding i uvanlige sterke ordelag fra barnelegen til Høie. Owczarz hadde tidligere sendt helseministeren et brev for å advare mot konsekvensene av å helgestenge avdelingen.

Så fortalte hun hvordan den lille gutten døde i hendene hennes underveis i transporten til St. Olavs hospital.

– Denne døden tilgir jeg deg aldri, skrev Owczarz.

Bakgrunn: Barnelege raser mot Høie etter at baby døde

Hundrevis av meldinger

Saken har vakt et voldsomt engasjement. Høie selv har fått flere hundre meldinger på sin Facebook-side. Mange gir uttrykk for sterkt sinne mot helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie mener han må tåle både sterke ord og kritikk. Han vegrer seg for å fortelle hvordan ordene treffer ham.

– Jeg opplever ikke at mine opplevelser eller følelser rundt det er relevant i denne saken. Det som er viktig, er denne familien, deres store tap. Dette er jo det verste en familie kan oppleve. Dette er en sak som også er vanskelig for helsepersonell som er involvert.

Owczarz understreket senere overfor Tidens Krav at meldingen hennes må ses som et følelsesutbrudd. Men hun holder fast ved at hun er bekymret og fortvilet over styring, ansvarsforhold og prioriteringer i Helse-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Plikt til å si fra

Personaldirektøren i Helse Møre og Romsdal var raskt ute og minnet om at helsepersonell har ansvar for å opptre ryddig og profesjonelt i sosiale medier. Høie vil ikke kritisere barnelegen for uttrykksformen. Han ønsker tilbakemeldinger velkommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er opptatt av at helsepersonell gir uttrykk for hvordan de opplever det tilbudet som gis. Det er en del av måten vi kvalitetssikrer helsetjenesten på. Helsetjenesten har ikke bare mulighet, men faktisk også en plikt, til å gi beskjed, sier han.

Han har ikke hatt kontakt med Anna Owczarz etter meldingen, og har heller ingen planer om det.

– Må være forsvarlig

Etter at gutten døde, snudde Helse Møre og Romsdal i spørsmålet om helgestengning. Inntil videre blir det barnelege på vakt i helgene, samt noe ekstra pleiepersonale slik at sykehuset kan ta imot barn som trenger det.

Høie sier han har fulgt saken siden stengning ble aktuelt i fjor høst. Han viser til at han holder seg orientert når et sykehus planlegger store endringer.

– Jeg har i all kommunikasjon i den saken vært tydelig på at Helse Møre og Romsdal må forsikre seg om at barna får god og forsvarlig helsehjelp også i helgene, sier Høie.

Han vil ikke ha noen formening om det var forsvarlig å helgestenge avdelingen.