– Det offentlige må garantere for fosterbarnas sikkerhet

UHOLDBART: – Det er store sprik i kommune-Norge hvordan det fungerer i barnevernet. Vi kan ikke leve med så store forskjeller. Når det offentlige går inn og overtar omsorgen for et barn, skal vi være sikre på at det fungerer, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) i familie- og kulturkomiteen. Foto: NTB/Scanpix
UHOLDBART: – Det er store sprik i kommune-Norge hvordan det fungerer i barnevernet. Vi kan ikke leve med så store forskjeller. Når det offentlige går inn og overtar omsorgen for et barn, skal vi være sikre på at det fungerer, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) i familie- og kulturkomiteen. Foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) mener regjeringen må vurdere å frata kommunene ansvaret for tilsynet med fosterhjemsbarna, slik barneombudet krever. Nå vil han ta det opp med sin egen statsråd, Solveig Horne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er enig med Anne Lindboe: Når man tar ut et barn fra hjemmet, og overtar omsorgen, skal vi være hundre prosent sikre på at vi har et system som ivaretar barnet, sikkerheten og rettssikkerheten etterpå. Det er stor inngripen å sette barn i fosterhjem. Noen kommuner er veldig flinke til å følge opp, andre er det ikke, sier Stordalen, som sitter i familie- og kulturkomiteen for Fremskrittspartiet, til ABC Nyheter.

Barneombud Anne Lindboe sa til ABC Nyheter tirsdag at Fylkesmannen bør få ansvaret for tilsynet med barn det offentlige har plassert i fosterhjem. Bakgrunnen er Fylkesmannen i Oslo og Akershus’ rapport om at 40 prosent av barna ikke har fått de lovpålagte tilsynsbesøkene de skulle hatt.

Svikten rammet 285 barn i Oslo og Akershus i fjor. På landsbasis er tallene enda høyere. Disse er klare neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ute og snakker med barn som utsettes for alvorlige hendelser i fosterhjem. Hvis de ikke får tilsynsbesøk, risikerer vi at den informasjonen aldri kommer frem. Det er svært alvorlig for de barna og deres rettssikkerhet, sa Lindboe.

Bakgrunn: Barneombudet vil frata kommuner ansvaret for tilsyn

Uholdbare forskjeller

Regjeringen innførte 1. januar 2014 ny ordning for tilsyn av fosterhjem. Da ble ansvaret overført fra barnevernstjenesten til kommunen, og fosterbarna mistet retten til en egen person som skulle føre tilsyn med fosterhjemmet, og følge opp barnet over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Stordalen sier det ble gjort fordi de ønsket et mer uavhengig tilsyn.

– Det er ikke tvil om at det før var bukken og havresekken. Denne regjeringen ønsket å styrke rettsikkerheten og flytte ansvaret fra barnevernstjenesten til kommunene. Det var et steg i riktig retning. Men utfra det Anne Lindboe nå peker på, må vi se på om vi må flytte det enda et hakk opp, sier Stordalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er store sprik i kommune-Norge hvordan det fungerer i barnevernet. Vi kan ikke leve med så store forskjeller. Når det offentlige går inn og overtar omsorgen for et barn, skal vi være sikre på at det fungerer, understreker han.

Bakgrunn: 285 fosterbarn sviktet av kommunalt barnevern

Frustrerte fosterforeldre

Stordalen sier mange fosterforeldre trygler om mer hjelp og oppfølging etter å ha blitt overtalt til å ta til seg barn.

– De sier til oss at de savner oppfølging. De får masse gode samtaler i forkant, og sier ja til å bli fosterforeldre. Så opphører kontakten etterpå, mer eller mindre. Det er en frustrasjon når foreldre tar et stort valg og ansvar, og tar til seg fosterbarn. Når de sier ja, må det offentlige stille opp for å sørge for at de følges opp. De må også ta ansvar for barnas sikkerhet, sier Frp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Komitekollega Rigmor Aaserud (Ap) sier situasjonen for fosterhjemsbarn ikke er tilfredsstillende:

– Nei, det er stor forskjell på det. Vi har fortsatt behov for å få flere fosterhjem, og kapasiteten har vært brukt til å skaffe det, og ikke like mye på tilsyn. Men mange fosterhjem gjør kjempegode jobber. Det er fantastisk at så mange tar på seg de oppgavene. Vi må heie frem det, understreker Rigmor Aaserud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Arbeiderpartipolitikeren mener de – og ikke bare barna – må få bedre oppfølging.

Saken fortsetter under bildet

VIL HA FULL GJENNOMGANG: Rigmor Aaserud (Ap) mener situasjonen for fosterhjemsbarna ikke er god nok. Til venstre fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, som skriver kommunenes tilsyn har sviktet.. Foto: NTB/ScanpixVIL HA FULL GJENNOMGANG: Rigmor Aaserud (Ap) mener situasjonen for fosterhjemsbarna ikke er god nok. Til venstre fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, som skriver kommunenes tilsyn har sviktet.. Foto: NTB/Scanpix

– Jeg tror fortsatt det er behov for å skolere fosterforeldre; ha bedre systemer rundt fosterhjem. Mange opplever at de får krevende barn, som har behov for mye oppfølging, sier Aaserud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun er klar på at kommunen fortsatt bør ha tilsynsansvaret.

– Jeg vil avvise at det er feil ordning. Men vi må se på hvordan man kan forsterke ordningen. Jeg tror kommunene er best egnet til å ha tilsynet, de er nærmest ungene med oppfølging og tiltak. Det er ganske store områder Fylkesmannen har ansvar for, sier Rigmor Aaserud.

Les også: Oslo iverksetter strakstiltak for fosterhjemsbarna

– Jeg er bekymret

Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i barne-, likestillings- og integreringssdepartementet (BLD) mener svikten mot fosterhjemsbarna er alvorlig. På spørsmål om de vil foreta seg noe, svarer han:

‒ Det er alvorlig at mange fosterbarn ikke får de lovpålagte tilsynsbesøkene. Departementet forventer at kommunene tar nødvendige grep for å følge opp det ansvaret de har gjennom barnevernloven, og at Fylkesmannen har en tett oppfølging av de kommunene som har behov for det, sier Kai-Morten Terning til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du utfra tallene om manglende, lovpålagt tilsyn den nye ordningen er tilfredsstillende, eller var det en feil å endre regelverket?

‒ Det er altfor tidlig å si noe om virkningen av denne. Den har kun virket i litt over ett år. Ved utgangen av 2014 var det kun 14 kommuner som hadde valgt å flytte ansvaret fra barneverntjenesten til en annen enhet i kommunen. De siste årene har vi imidlertid på landsbasis sett en forbedring i kommunenes oppfølging av fosterhjem, både når det gjelder kontroll og oppfølging med fosterhjemmet og med tilsyn, sier Terning, som hevder det i 2011 var 69 prosent som fikk den oppfølging og kontroll de har krav på, mot 79 prosent i 2014.

Men statssekretæren vedgår at svikten er uholdbar:

‒ Jeg er likevel bekymret for resultatene av det landsomfattende tilsynet. Barn i fosterhjem er i en sårbar situasjon og vi må sikre at de blir godt ivaretatt. Vi må forvente at kommunene tar dette ansvaret, sier Terning, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kommunene har fått 20 millioner kroner mer i rammene for å styrke tilsynet. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister har også startet arbeidet med en stortingsmelding om fosterhjem, den første i sitt slag. Meldingen skal bidra til en bedre og mer stabil hverdag både for fosterbarna og fosterfamiliene, sier Terning.

Ap vil ha full gjennomgang

Arbeiderpartiet mener det er behov for langt mer enn en stortingsmelding signert departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sagt at det er behov for en fullstendig gjennomgang av fosterhjemsordningen. Vi vil ha en NOU (Norges Offentlige Utredninger) for få gjennomgått hele feltet, sier Aaserud, og utdyper:

– Statsråd Horne sier at hun vil ha Stortingsmelding når vi ber om en NOU. Men vi tror det er så mange komplekse saker at det er bedre å se det med mer enn bare departementets øyne. I den omleggingen som vi har gjort, har vi fått mange fagpersoner og organisasjoners innspill på at man bør se enda mer helhetlig på hele fosterhjemsomsorgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Stordalen kommenterer det slik:

– Ap er veldig glad i NOU-er. Men det tar mange år. Jeg tror Fremskrittspartiet er mer utålmodig enn som så, og synes dette er for viktig. Det går an å gjøre ting raskere enn å komme med en NOU, sier Frps mann i familie- og kulturkomiteen, og sier han vil diskutere det med Solveig Horne.

– Jeg vil ta det opp med statsråden, jeg har møter med henne ukentlig.

DETTE ER NOU

Norges offentlige utredninger (NOU-er) er utredninger som publiseres av utvalg eller arbeidsgrupper nedsatt av regjeringen eller et departement. En utredning kan også komme i form av en rapport . NOU-er danner gjerne grunnlag for forslag som regjeringen sender over til Stortinget og er ofte sitert og gjengitt i stortingsmeldinger . Jurister tillegger drøftinger fra Norges offentlige utredninger vekt som rettskilder , og omtaler disse som lovforarbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

STORTINGSMELDING

En melding til Stortinget (forkortet Meld. St.) er et dokument fra Norges regjering til Stortinget om saker som regjeringen ønsker å orientere eller få drøftet i Stortinget uten at de er knyttet til er ferdig forslag til lov- eller plenumsvedtak . Meldinger til Stortinget foreslår fremtidig politikk eller inneholder en rapport om offentlig virksomhet på et felt.

Kilde: Wikipedia