Resistente bakterier funnet i fem nye svinebesetninger

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug hadde onsdag møte med blant andre Harald Gjein og Hilde Brennes fra Mattilsynet og flere representanter fra Nortura, Kjøttbedriftenes landsforbund, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og småbrukerlag og Landbruksdirektoratet. Bakgrunnen for møtet er påvisningen av den antibiotikaresistente bakterien LA-MRSA i svinebesetninger. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug hadde onsdag møte med blant andre Harald Gjein og Hilde Brennes fra Mattilsynet og flere representanter fra Nortura, Kjøttbedriftenes landsforbund, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og småbrukerlag og Landbruksdirektoratet. Bakgrunnen for møtet er påvisningen av den antibiotikaresistente bakterien LA-MRSA i svinebesetninger. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er funnet antibiotikaresistente bakterier i fem nye svinebesetninger. I verste fall kan over 20 besetninger være smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

18. februar ble det bekreftet antibiotikaresistente gule stafylokokker av typen LA-MRSA i en svinebesetning i Nord-Trøndelag.

Nå kartlegges alle andre besetninger hvor det kan ha vært kontakt. I alt 29 besetninger blir testet. Foreløpige prøveresultater er kommet tilbake fra syv av besetningene, og i fem av disse er det funnet smitte.

Bare to besetninger ser ut til å være smittefrie.

Det vil komme flere prøveresultater senere denne uka og i neste uke, opplyser Mattilsynet.

– Hvor høyt tallet blir, vet vi først når prøvesvarene kommer. Men dette er et alvorlig utbrudd, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Mennesker overfører smitte

Mattilsynet har krevd at hele den smittede besetningen i Nord-Trøndelag må avlives og saneres. De øvrige kontaktbesetningene er pålagt restriksjoner.

I flere tidligere tilfeller er besetningene sannsynligvis blitt smittet av røktere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug var onsdag i et møte med representanter fra næringen for å diskutere nye tiltak for forebygging av smitte. Hun mener blant annet at det må bli enklere for svinebønder og røktere å få testet om de er bærere av LA-MRSA-bakterier.

– Vi sender et brev til kommunene der vi slår fast det ansvaret de har for å tilby testing av sine bønder og røktere. Det er viktig at dette apparatet fungerer, sier Listhaug til NTB.

To andre tiltak som nå skal diskuteres, er innføring av krav om testing før man slipper inn i fjøs, og strengere regler ved kjøp og salg av dyr mellom gårdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er et unntak

Norge er ett av få land der LA-MRSA-bakteriene ennå ikke har fått skikkelig fotfeste. I mange andre land er slike bakterier allerede svært utbredt i svinebesetninger.

– I fjor testet de tusen besetninger i Norge, og smitte ble bare funnet i én. Men det nye utbruddet viser at dette er et kontinuerlig arbeid, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er klar på at næringen må skjerpe sine forebyggende tiltak for å forhindre at sykdommen befester seg også her i landet.

– Dette er antibiotikaresistente bakterier som vi vil gjøre alt vi kan for å holde unna norske besetninger, sier Listhaug.

Les også: Kylling i Norge har lavest antibiotikaresistens i Europa

Kan gi infeksjoner

LA-MRSA er svært utbredt i svineholdet i mange land. For grisene byr bakteriene ikke på noen problemer, men også mennesker kan bli syke av bakteriene.

Bakteriene kan gi alvorlige infeksjoner hos mennesker med svekket helse, for eksempel hvis de setter seg i sår. Bakteriene ble for første gang påvist hos husdyr i Norge i 2011.

LA-MRSA kan smitte mellom dyr og mennesker, men det er normalt ikke farlig å spise kjøtt fra smittede dyr. Bakteriene lever på overflaten av kjøttet og drepes når man varmebehandler det.