Mystiske krater i Sibir forundrer forskere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneder etter at russiske forskere begynte å undersøke et digert svart hull i Sibir melder de nå om flere mystiske krater og småsjøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ber om umiddelbar gransking av fenomenet. I juli i fjor ble det påvist et synkehull med bredde på 80 meter i regionen. Se videoen øverst i artikkelen.

Siden oppdagelsen av det første Yamalkrateret har ytterligere ni hull blitt funnet i området. I tillegg er det omkring 20 «babykrater» med vann i rundt krateret B2.

Visedirektør ved Insituttet for olje- og gass i Moskva, Vasilij Bogjavlenskij, sier til The Sibierian Times at kratrene kartlegges nær gassfeltet Bovanenkovo i Sibir. Han tror dannelsen av kratrene skyldes gassutslipp fra jorden, og kanskje gasseksplosjoner.

– Vi er nødt til å undersøke dette fenomenet umiddelbart, for å hindre mulige katastrofer, sier han til nettstedet.

Enkelte eksperter mener kratrene kan være knyttet til klimaendringer. I fjor varslet russiske forskere om økte metanutslipp ved kratrene, og foreslo at tining av tundraen slipper ut oppdemmet naturgass under bakken.

Nasa-forskeren Tom Wagner sa i desember til NBC News at fenomenet snarere kan skyldes at tunneler og grotter i permafrosten raser sammen.