Klart for borgerlig oppvaskmøte i Nydalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer samarbeidspartiene Venstre og KrF til nye samtaler i Nydalen i håp om å finne tilbake til den gode tonen etter valgseieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært noen utfordringer den siste tiden. Det tror jeg alle har sett, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Tirsdagens møte har vært planlagt siden før jul og avtalt i januar. Slik sett har det ikke noe direkte med den åpne krangelen mellom Hareide og Frps nestleder Per Sandberg å gjøre. Statsminister

Erna Solberg (H) vil ikke kalle det et oppvaskmøte.

– Nei, det er et planleggingsmøte som finner sted en uke før regjeringen begynner budsjettbehandlingen. Dette er svaret på den diskusjonen som vi har hatt tidligere, om hvordan vi skal samarbeide bedre og hvilke saker vi skal prioritere, sier hun til NTB.

Les også: Sveaas: Venstre og KrF må inn i regjeringen

Tøff tid

Forholdet mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF fikk en alvorlig knekk da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram det blåblå forslaget til statsbudsjett i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden ble det bråk om iskanten og asylbarna før vondt gikk til verre med Per Sandbergs utblåsning og Hareides rasende respons i forrige uke.

Nå skal de to igjen ta sete ved samme bord, på Radisson-hotellet i Nydalen der det borgerlige samarbeidet i sin tid ble meislet ut.

– Det tror jeg skal gå greit. Jeg ser ikke noe problematisk ved det, sier Hareide.

Han sier de fire partiene opplevde «noe positivt» i Nydalen som man nå ønsker å gripe tilbake til. At hele partiledelsen i de fire partiene skal delta og ikke bare partilederne, trekkes også fram som viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg friskmelder det borgerlige samarbeidet

Ønske fra sentrum

Initiativet kommer først og fremst fra Venstre og KrF, hvor misnøyen er stor med fjorårets budsjettprosess.

Misnøyen deles av regjeringspartiene, men med ulikt fortegn:

Venstre og KrF opplevde budsjettforslaget som flere irriterende forsøk på omkamper, mens Høyre og Frp ble overrasket over de krasse reaksjonene «når det tross alt var enighet om de store grepene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten drøftelser om statsbudsjettet, vil kommunereformen og flere konkrete spørsmål innen helse- og samferdselspolitikk bli berørt.

– Vi har lenge planlagt at vi skulle ha et møte hvor vi setter oss ned og snakker om budsjettprosessen og de viktigste sakene som kommer, sier Solberg.

– Den økonomiske situasjonen og ikke minst den utenrikspolitiske situasjonen er veldig annerledes enn før. Vi må snakke om nye grep, tilføyer hun.

At samtalene legges til Nydalen er ikke tilfeldig. Stedet har en egen klang i borgerlige ører.

– Akkurat som regjeringen reiste tilbake til Sundvolden da vi hadde seminar i januar, synes vi det er greit at samarbeidspartnerne reiser til Nydalen, sier hun.

Les også: Hareide: - Mindre sannsynlig at KrF går inn i regjering