Per Sandberg beklager uttalelse om KrF

Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets Per Sandberg beklager overfor KrF etter at han ga partiet skylden for at unge med innvandrerbakgrunn slutter seg til terrorgrupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen, sier Sandberg i en pressemelding.

– Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF. KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger, heter det videre.

Sjokkerende, hisides og ødeleggende for samarbeidet, mente partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) om Sandbergs kraftsalve torsdag morgen. De gjorde det klart at de forventet at Frp-leder Siv Jensen skulle rydde opp.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Frp-lederen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier det var klokt av Per Sandberg (Frp) å beklage uttalelser som gir KrF skylda for at unge innvandrere slutter seg til terrorgrupper.

Les også: Frp-nestledere vil ikke svare på om de tar gjenvalg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Provosert

Debatten blusset opp etter at Sandberg snakket om feilslått integreringspolitikk i et intervju i Klassekampen torsdag.

– Ufint av Sandberg å trekke innvandringskortet, kommenterte KrFs nestleder Dagrunn Eriksen.

Dette provoserte Sandberg kraftig. I en kommentar til NRK la han ansvaret hos KrF.

– Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, sa Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Redaktør: – Sandberg delte lenke til nazi-nettsted

– Ødeleggende

Hareide og Skei Grande møttes torsdag ettermiddag i all hast til en kort prat om utspillet. De karakteriserte Sandbergs retorikk som ødeleggende for samarbeidsklimaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når han angriper KrF for å ha ansvar for at folk slutter seg til terror, for massakre mot kvinner og barn, og attpåtil sier at dette er noe vi ønsker ... Det er et angrep som er helt hinsides. Det sier seg selv at det er veldig ødeleggende for samarbeidet, sier Hareide til NTB.

Også Venstre-lederen reagerte kraftig.

– Dette er sjokkerende uttalelser enten de rettes mot et samarbeidsparti eller andre partier, sier hun.

Viktig debatt

Sandberg sa først at han ikke angret på uttalelsen. Partiene må tåle at man setter søkelys på deres politikk, mentet han. Like etter kom likevel pressemeldingen hvor han beklaget.

– Bakgrunnen for at det gikk litt varmt, var at når retorikken til Frp får ansvaret, mener jeg mange snur ryggen til utfordringene vi står overfor. Innvandrings- og integreringsdebatten er altfor viktig til at vi kan la den handle om ord og begreper, skrev Sandberg.