Norges NATO-skole granskes

Den norske skolen ved NATOs hovedkvarter har fått betydelige beløp til undervisning fra både Utdanningsdirektoratet og Forsvaret. Nå granskes pengeoverføringene. Foto:DNS
Den norske skolen ved NATOs hovedkvarter har fått betydelige beløp til undervisning fra både Utdanningsdirektoratet og Forsvaret. Nå granskes pengeoverføringene. Foto:DNS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mistanke om økonomiske misligheter knyttet til Den norske skolen ved NATOs europeiske hovedkvarter. Forsvaret ber om at skolen granskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar oversendte Forsvarsdepartementet (FD) en anmodning til Utdanningsdirektoratet (Udir) om å granske Den norske skolen ved NATOS europeiske hovedkvarter, SHAPE.

– Vi har mottatt en melding om mulig lovbrudd ved SHAPE International School, bekrefter Bente Barton Dahlberg, direktør i tilsynsavdelingen i direktoratet, overfor ABC Nyheter.

– En slik melding inngår i våre risikovurderinger, som vi gjennom hele året bruker som grunnlag for å velge ut skoler det skal føres tilsyn med, sier hun.

Etter det ABC Nyheter kjenner til er det nå bestemt at det skal føres tilsyn ved den private, foreldredrevne skolen.

– Har vært godkjent

Det var i fjor høst de mulige mislighetene ble rapportert oppover i systemet. En sammenstilling viste at ulike offentlige instanser i Norge betalte Den norske skolen langt mer enn det regelverket i utgangspunktet legger opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Budsjett og regnskap har vært godkjent av Utdanningsdirektoratet, sier nylig avgått rektor Terje Fossum. Foto: DNS/ NATO– Budsjett og regnskap har vært godkjent av Utdanningsdirektoratet, sier nylig avgått rektor Terje Fossum. Foto: DNS/ NATO

– Dette kan jeg ikke kommentere, jeg har ikke vært så lenge i stillingen, sier skolens rektor, Sverre Leivdal.

Hans forgjenger, Terje Fossum, styrte Den norske skolen i de to skoleårene som nå skal granskes.

Han sier at skolens regnskaper har vært godkjent av norske revisorer, og avviser også at det skal ha foregått noen form for dobbeltfinansiering.

– Budsjett og regnskap har blitt godkjent av Utdanningsdirektoratet, uten at det har vært noen reaksjoner, sier Fossum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han jobbet ved skolen fra 2009 til inntil nylig, og sier at skolen har vært finansiert på samme måte siden opprettelsen i 1979.

– Det har vært slik i 35 år, fastslår Fossum.

Dobbelt så dyrt

Men skolen, som drives av Nato-ansatte foreldre, mottar om lag dobbelt så mye i tilskudd som en sammenlignbar privat skole i Belgia gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sammenstilling viser at Den norske skolen (DNS) mottar om lag 350.000 kroner i støtte per elev, mens skoleutgiftene ved den private Scandinavian School of Brussels (SSB) er under 200.000 kroner per elev.

Denne høye elevutgiften kan ikke forklares ved noen ekstraordinære kostnader. Den norske skolen ligger inne på det militære området, og har derfor ikke utgifter knyttet til bygg, eiendom eller lignende.

Skolens eneste utgiftspost er i prinsippet lønn til lærerne for 20 og 22 elever de siste to skoleårene, opplyses det i bekymringen som Forsvarets personell- og vernepliktssenter har rapportert.

Her påpekes det også at den norske barne- og ungdomsskolen ikke engang står for all undervisning.

Elevene har også undervisning sammen med barn fra Storbritannia og USA, noe som blant annet gjør at 15 av 35 timers ukentlig undervisning på ungdomstrinnet, egentlig finansieres av USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Forsvaret vekker det særlig bekymring at det er deres egne ansatte som står bak driften av Den norske skolen ved SHAPE International School (SIS).

Kan bli krevd tilbake

De to siste skoleårene har Den norske NATO-skolen fått henholdsvis 2,7 og 3,3 millioner kroner fra Udir, noe som i utgangspunktet skal dekke 85 prosent av skolens utgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i tillegg har skolen de samme to årene fått 3,9 og 4,8 millioner over Forsvarets budsjetter til drift.

Og i tillegg har Fylkesmannen i Oslo og Akershus gitt årlig støtte på 0,9 og 0,7 millioner for spesialundervisning.

Samtidig har Forsvaret også inngått en avtale om å betale Norges andel av byggingen av en ny skole. Dette er beregnet til å koste cirka 22 millioner kroner.

Etter det ABC Nyheter forstår kan de økonomiske misligheten strekke seg enda lengre tilbake i tid. Utdanningsdirektoratet kan i dag ikke avvise at det kan bli aktuelt å kreve tilbake penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke i dette konkrete tilfellet gå inn på om det er aktuelt å kreve tilbake tilskudd, men på generelt grunnlag kan det være aktuelt å kreve tilbake penger dersom tilskuddene fra staten eller skolepenger ikke kommer elevene til gode, sier direktør Dahlberg.

ABC Nyheter lykkes mandag ikke å få fatt i skolens to siste styreledere for å få deres kommentarer.