Lang vei tilbake for utsendte barnefamilier

– Vi har et godt og nært samarbeid med afghanske myndigheter, men dette er jo også noe som går i bølger, sier justisminister Anders Anundsen til NTB. Justisministeren er her fotografert på flyplassen i Cape Town etter å ha tilbrakt tre dager i Antarktis.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
– Vi har et godt og nært samarbeid med afghanske myndigheter, men dette er jo også noe som går i bølger, sier justisminister Anders Anundsen til NTB. Justisministeren er her fotografert på flyplassen i Cape Town etter å ha tilbrakt tre dager i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle barnefamiliene som er tvangsreturnert, er sendt ut av Norge i henhold til regelverket, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er klar til å svare på flere asylspørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og erkjenner at tillit må bygges mot Venstre og KrF.

– Det er helt umulig for en statsråd å ikke ha et godt forhold til støttepartier på Stortinget, sier Anundsen til NTB. Han ankom Cape Town i Sør-Afrika fredag morgen etter å ha tilbrakt to netter på forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

– Jeg registrerer misnøyen som har kommet fra KrF og Venstre knyttet til en konkret sak. Den er så godt belyst nå at det meste bør være avklart, iallfall etter at de nye spørsmålene fra kontroll- og konstitusjonskomiteen blir besvart, sier han.

Komiteen vil trolig sende av gårde spørsmålene etter sitt møte tirsdag. Ett av spørsmålene vil være om regjeringen sørget for at flere barnefamilier ble sendt ut for å nå måltallet på 7.100 returer i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parallelt går debatten om de skal få sakene sine behandlet på nytt og dermed muligheten til å vende tilbake til Norge.

Les også: Solberg mener Anundsen er blitt mer ydmyk

Ny avtale

Anundsen levner utsendte barnefamilier lite håp om snarlig retur.

– Ingen av dem som er sendt ut, er sendt ut i strid med regelverket. De er sendt ut i henhold til regelverket, sier han.

Og skulle sakene bli behandlet på nytt i den hensikt å sørge for at flere av familien får vende tilbake til Norge, må de fire borgerlige partiene først endre avtalen seg imellom, mener Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært et premiss hele veien at regelverket skal gjelde inntil et nytt regelverk er på plass. Skal det bli endringer i regelverket, er det noe som de fire partiene i så fall må bli enige om, sier Anundsen.

Les også: – KrF klar til å kreve Anundsens avgang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan

Spørsmålet om hva som konkret endret seg i Afghanistan, altså hva som gjorde at det på nytt åpnet seg returmuligheter av barnefamilier til landet, besvarer han slik:

– Det jeg har forstått fra Politiets utlendingsenhet, er at det ble mulig å returnere flere enn tidligere. Dette handler ikke om landsituasjonen i Afghanistan som sådan, for den er det utlendingsmyndighetene som vurderer, men hva slags praktiske muligheter det er for at Afghanistan skal ta imot sine egne borgere, sier han.

Han avviser at regjeringen har nedprioritert kriminelle for å få opp antallet returer og innfri måltallet.

– Nei, det er en helt håpløs påstand. Vi har aldri sendt ut så mange kriminelle som nå. 39 prosent av dem som er returnert, er kriminelle. Det har vært på topp av prioriteringslisten hele veien, sier han.

Les også: Tybring-Gjedde spår at Erna kan bli felt

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bølger

En mor og hennes to døtre på seks måneder og fire år ble denne uken nektet innreise i Afghanistan

– Hun kom hit i en svært dårlig tilstand. Hennes ektemann var ikke med og helsen var dårlig. Derfor aksepterte vi ikke deres innreise og de ble sendt tilbake til Norge, sier Ahmad Waliha Akami, visestatsråd i det afghanske flyktningdepartementet til BT.

– Vi har et godt og nært samarbeid med afghanske myndigheter, men dette er jo også noe som går i bølger, sier Anundsen. Han vil ikke si hva han synes om selve saken.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. Det er underliggende etater som har ansvaret for å sikre at disse enkeltsakene blir håndtert på en så skikkelig og skånsom måte som overhodet mulig. Det er jeg sikker på at de tilstreber, sier han.

Afghanske myndigheter har tidligere sagt til Bergens Tidende at det ikke er problematisk med dem som returnerer til landet frivillig, men at tvangsreturer skaper problemer.