Våpeninstruksen for politiet endres

Politiets våpeninstruks endres. Nå kan Politidirektoratet selv beslutte å bevæpne politiet midlertidig. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Politiets våpeninstruks endres. Nå kan Politidirektoratet selv beslutte å bevæpne politiet midlertidig. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpeninstruksen for politiet oppdateres med et nytt punkt om midlertidig bevæpning av politiet. Samtidig forlenges den gjeldende bevæpningen fram til 19. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringen innebærer at instruksen får et nytt punkt som presiserer at Politidirektoratet etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet kan beslutte at polititjenestemenn for en periode på inntil tre måneder skal bære pistol i daglig tjeneste.

Departementet kan deretter gi samtykke til forlengelse av bevæpningen i åtte uker av gangen.

Det nye punktet er en formalisering av den praksisen som er blitt fulgt siden politiet først fikk samtykke til midlertidig bevæpning i november i fjor. Dette samtykket er nå forlenget til 19. april.

Prinsipp om ubevæpnet politi

Statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet understreker at det nye punktet i våpeninstruksen ikke endrer prinsippet om at norsk politi skal være ubevæpnet.

– Dersom situasjon med midlertidig bevæpning av politiet skulle bli langvarig, ser vi i departementet det som naturlig å informere Stortinget på en egnet måte, sier Røsjorde til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs justispolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell mener på sin side at saken burde ha vært oppe i Stortinget allerede.

– SV er svært kritisk til den praksisen vi nå ser med at justisministeren, uten noen debatt i Stortinget, har åpnet for generell midlertidig bevæpning av politiet, sier han.

Kritikk i høringen

Endringen i våpeninstruksen har vært på høring. Der fikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) full støtte fra politietatene for forslaget om presiseringen som nå er tatt inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men flere andre var kritiske til forslaget, deriblant Advokatforeningen, som fryktet at flere liv ville kunne gå tapt med et bevæpnet politi.

Røsjorde ønsker ikke å gå nærmere inn på avveiningene som er gjort.

– Vi har veid de innspillene mot hverandre og har altså landet slik det nå er, sier han.

Terrortrussel

Det er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som ligger bak den midlertidige bevæpningen. I den framheves politifolk som et spesielt utsatt terrormål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trusselbildet er utvidet, og dette dreier seg først og fremst om politiets adgang til å kunne bevæpne seg, både for å kunne beskytte seg selv og for å beskytte andre som er truet, sier Røsjorde.

Instruksen er endret for å bli mer klar og mer presis, forklarer han.

– Politiet har på bakgrunn av sikkerhetssituasjonen fått anledning til å bevæpne seg under den gamle instruksen. Nå har vi justert instruksen slik at den er mer oppdatert.

Fare for liv og helse

Det er våpeninstruksens paragraf 10 som endres. Paragrafen får et nytt ledd som lyder som følger:

«Politidirektoratet kan etter samtykke fra Justisdepartementet beslutte bevæpning med enhåndsskytevåpen i den daglige tjenesten for en periode på inntil tre måneder, når det ut fra risiko- og sårbarhetsanalyser vurdert opp mot politiets oppgaveløsning anses nødvendig for å sette politiet i stand til å kunne avverge eller stanse handlinger som vil være særlig farlig for liv og helse eller viktige samfunnsfunksjoner. Justisdepartementet kan samtykke til å forlenge bevæpningsadgangen med inntil åtte uker av gangen på de vilkår som er fastsatt i første punktum.»