Strauss-Kahn kalte kvinner «gaver» og «utstyr»

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn på vei til rettslokalene i Lille torsdag. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix.
Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn på vei til rettslokalene i Lille torsdag. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn måtte i vitneboksen torsdag svare for sin språkbruk om kvinnene på sexfestene samt hvorfor han holdt sin leilighet i Paris hemmelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den tredje og siste dagen sin i vitneboksen nektet den tidligere IMF-sjefen fortsatt for å ha organisert sexfester i Carlton-saken, og hevder han ikke visste at kvinnene på festene var prostituerte. Påtalemyndigheten mener Strauss-Kahns språkbruk i SMS-er tyder på noe annet.

«Hvem har du med i bagasjen?» spurte han den medtiltalte forretningsmannen Fabrice Paszkowiski i en tekstmelding. I andre meldinger som retten fikk se, omtalte han kvinner som «utstyr» og «gaver».

– Guttestreker

65-åringen innrømmet at ordene refererer til kvinner på sexfestene, men forklarte at ordvalget kun var «guttestreker». Snarere enn å bevise at han er skyldig, mener han SMS-utvekslingen viser at det ikke var han som tok initiativ til festene.

Les også: Strauss-Kahn: - Ikke mer enn fire sexfester i året

Strauss-Kahns hemmelige leilighet i Paris ble også tema på hans siste dag i vitneboksen. At leiligheten ble brukt til noen av sexfestene, viser ifølge påtalemyndigheten at Strauss-Kahn har tilrettelagt for prostitusjon og dermed kan dømmes for hallikvirksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hvorfor leiligheten sto i en kamerats navn, og hvorfor han ikke opplyste om den til etterforskerne, forklarte Strauss-Kahn at han trengte et diskret sted hvor han kunne møte kvinner og venner fra politikken.

– Jeg var gift på den tiden, minnet han retten om.

Tekstmeldinger

Forretningsmannen Paszkowiski har innrømmet at han betalte for og bidro til å organisere festene. Han hevder at han aldri fortalte Strauss-Kahn at kvinnene på festene var prostituerte. Den tidligere prostituerte «Jade» har også forklart at hun ikke sa dette direkte til Strauss-Kahn, men at han må være ekstremt naiv dersom han ikke skjønte det selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere IMF-sjefen mener at noen tekstmeldinger han utvekslet med Paszkowiski beviser hans uskyld. I meldingene skal Paszkowiski ha invitert Strauss-Kahn på fester, men han skal ha avslått. Strauss-Kahn mener dette beviser at han ble invitert til, og ikke tok initiativ til, festene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Strauss-Kahn møtt av toppløse demonstranter

– Litt røff

For å få klarhet i om Strauss-Kahn organiserte, tjente på eller tilrettela for prostitusjonsringen, har retten fått høre en rekke lyssky detaljer om Strauss-Kahns sexliv. Minst tre tidligere prostituerte har forklart at IMF-toppen utsatte dem for seksuelle handlinger som de ikke ønsket å ta del i.

Selv mener 65-åringen at rettens ønske om å høre slike detaljer er «absurd», all den tid han ikke er tiltalt for «avvikende seksualpreferanser».

– Jeg har tydeligvis en seksuallyst som er litt røffere enn den andre menn har. Det har kvinner en rett til ikke å like, enten de er prostituerte eller ikke, sa Strauss-Kahn i retten onsdag.

Siste dag i vitneboksen

Carlton-saken omhandler et større prostitusjonsnettverk med sexfester og andre treff blant annet på Hotel Carlton i Lille, i Washington og Paris. Rettssaken varer i tre uker, men torsdag var tredje og siste dag der Strauss-Kahn forklarte seg.

Prostitusjon er lovlig i Frankrike, men hallikvirksomhet kan straffes med opptil ti års fengsel og 13 millioner kroner i bøter.